Bolesti kičmene moždine

Bolesti kičmene moždine uvijek zahtijevaju hitno liječenje. I morate se prijaviti samo za liječnike, a neovisni tretman nije prihvatljiv! Uostalom, bilo kakve bolesti kičmene moždine su pune takvih komplikacija kao što su paraliza ili pareza, au nekim slučajevima čak i smrt. Stoga bi svaka sumnja na duboku ozljedu leđa ili upalni proces trebala biti signal za pozivanje hitne pomoći. Liječnici će propisati tretman koji će pomoći u očuvanju kvalitete života žrtve u budućnosti.

Struktura kralježnične moždine

Kičmena moždina je dio središnjeg živčanog sustava. On daje podatke i impulse mozgu. Glavno djelo leđne moždine je adekvatno prenošenje redova mozga na unutarnje organe i mišiće. U svom sastavu - razne živčanog tkiva, signaliziranje od mozga do tijela i leđa.

Kičmena moždina sastoji se od bijelog i sivog tkiva, živaca i samih stanica. Usred leđne moždine, u mnoštvu živaca, nalazi se čisto nervno tkivo.

Ako su patološki ili traumatski učinci zahvatili područje kralježnice, to može dovesti do veće opasnosti za normalan život, kvalitete ljudskog života. Osim toga, postoji opasnost od smrti. Čak i mala kompresija uzrokovana spinalnim hernima, na primjer, može smanjiti osjetljivost i pokretljivost te negativno utjecati na funkcioniranje unutarnjih organa. Simptomi takvih povreda su ogromni, jedno ostaje nepromijenjeno - odmah se mogu vidjeti ozljede i bolesti u području kralježničnog kanala.

simptomi

Slaba manifestacija patoloških procesa uključuje vrtoglavicu, bol, povećani pritisak. Bol i drugi simptomi ne moraju uvijek biti isti. Mogu se naći napadi, i mogu glatko postati jači i slabiji. Može biti kronična. To ovisi o kliničkoj slici i njezinim pojedinostima. Osim boli, patološke promjene kralježnice često uzrokuju:

 • Smanjena osjetljivost i pokretljivost;
 • Inkontinencija urina i fecesa;
 • Paraliza i pareza, puna i djelomična vrsta;
 • Atrofične promjene mišića.

Potisnuta kičmena moždina

Ako nešto stavi pritisak na leđnu moždinu, rezultat može biti velik broj neuroloških problema. Ako se sadržaj spinalnog kanala promijeni ili se na njega jednostavno pritisne, počinju se pojavljivati ​​negativne promjene u tijelu. Ponekad je nepovratan, i između ostalog, mozak može biti pogođen.

Ako se pojave gnojni i upalni procesi, njihova žarišta često počinju vršiti pritisak na leđnu moždinu. To se događa u mnogim slučajevima zbog zaraznih bolesti treće strane. Kičma je dobro opskrbljena krvlju i dovoljno ranjiva na različite infektivne patogene. Može postojati upala ili gnojnica, koja će stegnuti korijene živaca ili početi vršiti pritisak na kralježničnu moždinu, uzrokujući neizbježnu bol.

Kada dorzalni kila intervertebralni disk ispupčen natrag. Kao rezultat, oštećeno hrskavično tkivo može početi vršiti pritisak na kralježničnu moždinu, uzrokujući jake bolove i neurološke probleme.

Spinalna stenoza

Zbog trenja jednih protiv drugih, kralješci mogu izgraditi osteofite, oštre rubove duž njihovih rubova. Ako ovi rastovi postanu preveliki, postoji opasnost za život i zdravlje pacijenta. Također, prostor u kojem se nalazi leđna moždina može se suziti zbog promjene položaja kralješaka, izbočina i kila. Kako bi dali slobodu leđnoj moždini, liječnici često zaključuju da je jedini prihvatljiv način rješavanja problema operacija.

tumori

Neoplazme se mogu razviti u području uz leđnu moždinu. Kao što je cista ili maligni tumor. Također, ako je onkološka bolest zahvatila unutarnje organe (na primjer, urogenitalni sustav), metastaze mogu ući u kralješke i spinalni kanal.

mijelopatija

Kod mijelopatije, tkivo leđne moždine počinje brzo bubriti. Liječnici ne pronalaze uvijek odmah uzrok patološkog procesa. Ponekad čak i informacije dobivene nakon snimanja magnetskom rezonancijom možda neće pružiti cjelovitu sliku.

To se obično događa zato što se maligna neoplazma razvija u plućima ili prsima. Takva natečenost teško je izliječiti, a među simptomima se brzo pojavljuju opstrukcijska pokretljivost, inkontinencija urina i izmet. U slučajevima kada liječnici nisu odmah obratili pozornost na mijelopatiju i nisu propisali adekvatno liječenje, može doći do smrtnog ishoda.

Takve bolesti kao što je antritis također mogu uzrokovati brzi razvoj edema. Takva mielopatija je akutna i ima infektivnu prirodu.

Infarkt kralježnice

Bolesti kičmene moždine često završavaju u kojima je oštećen pristup krvi u leđnu moždinu i počinje osjećati glad. Stanice počinju umrijeti, počinje nekroza. Razlog obično leži u traumatskim učincima na kralježnici. Ako je intervertebralna kila već prisutna, može puknuti i njezine čestice se proširiti unutar spinalnog kanala. To može biti jedan od uzroka gladovanja kralježnice.

Klinička slika je sljedeća:

 • Oštro slabost, "sruši";
 • mučnina;
 • Niska tjelesna temperatura;
 • Glavobolja je ozbiljna;
 • Pacijent pada u pre-nesvjesno stanje ili čak gubi svijest.

Liječnici mogu dijagnosticirati infarkt kralježnice samo pomoću magnetske rezonancije. Ako je medicinska pomoć stigla na vrijeme, stručnjaci će moći spriječiti smrt. No, najvjerojatnije, otežano kretanje će u određenoj mjeri ostati do kraja života.

Cirkulacija kralježnice može biti poremećena iz različitih razloga. Ponekad su to genetski definirane značajke vaskularnog sustava. Simptomi infarkta kralježnice uključuju velik broj manifestacija, koje ovise o tome na koji je dio kralježnice zahvaćen. Ako je dorzalna prednja arterija zategnuta, tkiva ispred spinalnog kanala će početi umirati. Pacijent će gotovo odmah početi patiti od poremećaja zdjeličnih organa, a osjetljivost nogu će se pogoršati. Ako se takva arterija nalazi u vratu, osjetljivost gornjih ekstremiteta će se smanjiti, a temperatura će se povećati. I opet, osoba može izgubiti kontrolu nad mokrenjem i mokrenjem.

Simptomi infarkta kralježnice

Kada bolest, bez obzira na sve, utječe na kičmenu moždinu, manifestacije ne dopuštaju sebi da čekaju. Odmah pogoršava osjetljivost ispod zahvaćenog područja. Uostalom, ti organi i mišići su sada najslabije percipirani signali mozga. Takav fenomen može biti popraćen osjećajem "trčanja" i slabosti odgovarajućeg područja. To se zove parestezija.

Parestezija najviše utječe na stopala, a zatim donekle slabi. Iako to pogoršava kontrolu osobe nad zdjeličnim organima. Također se može dogoditi da umjesto urinarne inkontinencije nestanu i nagon i potreba za mokrenjem. Ovo stanje je opasno jer akumulira toksične tvari u tijelo.

 • Savjetujemo vam da pročitate: spinalna neuroma.

Ako su živčana vlakna kičmene moždine slomljena, mišići žrtve za kratko vrijeme mogu ograničiti snažan grč, povećati tetive refleksa. Glavna manifestacija je bolni sindrom. Razlikuje se od boli, recimo, s hernijom, jer je jasno lokalizirana u sredini leđa, točno duž linije kralježnice. Simptom opasan po život će biti potpuni neuspjeh rektuma i mjehura. U tom slučaju, sindrom boli će dati području bedrene i prepone.

Liječenje kralježnice

Nije dopušten pokušaj samo-tretmana. Čak i lijekove može propisati samo kvalificirani liječnik nakon dijagnoze.

U pravilu, vrijeme ne podnosi, i čim liječnici počnu raditi s pacijentom, istodobno prelaze na medicinsku njegu i uzimanje povijesti.

Za poboljšanje cirkulacije krvi u leđnoj moždini i sprječavanje smrti nekrotičnog tkiva koriste se alati kao što su nikotinska kiselina ili Cavinton. Budući da mokraćni mjehur možda neće raditi, propisani su diuretici. Razrjeđuje krv aspirinom ili drugim sličnim lijekovima, osobito ako su prisutni krvni ugrušci.

Nakon završetka akutnog razdoblja i liječnika koji se više ne brinu o životu pacijenta, počinje razdoblje rehabilitacije. Za obnovu pokretljivosti i osjetljivosti tkiva koriste se fizioterapija, fizikalna terapija, masažni tretmani. Osim toga, potrebno je poboljšati propusnost impulsa kroz živce. Ponekad se lijekovi iz grupe mišićnih relaksanata koriste kako bi se smanjili nepotrebni grčevi mišića.

Kirurška intervencija potrebna je za kile, kompresijske prijelome, a ponekad i za promjenu položaja kralješaka. Ti uvjeti sami po sebi ne spadaju u vaskularne patologije leđa, ali se često javlja nedostatak prehrane spinalnog kanala. Kada upala u apscesu počne djelovati na područje leđne moždine, ona se hitno usijeca i sadržaj se isušuje tako da gnojne nakupine ne utječu na živčano tkivo.

Simptomi kod djece

Klinička slika u slučaju djeteta ovisi o tome koliko je kičmena moždina utjecala na cirkulaciju krvi. Preko cijele linije spinalnog kanala, a ako ne, gdje je točno nedostatak prehrane

Ako se radi o vratu, gornji udovi će oslabiti, osjetljivost će se smanjiti. U lumbalnoj regiji ili prsima, infarkt kralježnice će se pokazati kroz paresteziju u donjim ekstremitetima. Često su ti simptomi popraćeni umanjenim mokrenjem i defekacijom. Čak i ako je dijete već prestalo koristiti pelene, počinje inkontinencija.

Kod problema s leđima djece karakterističan je nesmetan razvoj simptoma. Kod odraslih, to je rijetko. Na primjer, slabost se može osjetiti samo dok hodate i raste kako beba postaje umorna.

Što je otkrivena akutna artroza vratne kralježnice?

Liječenje ozljede leđne moždine

Kod ozljeda kralježnične moždine primarni je zadatak započeti liječenje što je prije moguće, tako da se zahvaćeni segmenti živčanog tkiva počnu oporavljati što je prije moguće. Ako se liječenje započne izvan vremena ili na pogrešan način, mogu se pojaviti nepovratne promjene u tkivu leđne moždine, pa se motorička funkcija i osjetljivost u različitim dijelovima tijela nikada neće u potpunosti obnoviti.

Suvremene metode dijagnosticiranja ozljede leđne moždine

Na prvom liječničkom pregledu pacijenta vrlo je važno utvrditi koje su strukture kičmene moždine oštećene. Stručnjak provjerava nije li oslabljena osjetljivost pojedinih dijelova tijela, procjenjuje sposobnost žrtve da izvodi pokrete, snagu mišića ekstremiteta.

Rendgenski snimak vrata i leđa pomoći će u određivanju ima li bolesnik frakturu kralježnice ili dislokaciju kralježaka u odnosu jedan na drugi. Slika će također pokazati tumor - ako postoji, artritis ili infektivni proces. Uostalom, ove bolesti također mogu uzrokovati kompresiju i oštećenje kičmene moždine.

Ova metoda se sastoji od x-ray studija pomoću kontrastnog sredstva.

 • Pneumo mielografija

Dijagnoza, koja se temelji na rendgenskom pregledu uz uvođenje zraka.

 • Kompjutorska tomografija

Ova dijagnostička metoda pomoći će u prepoznavanju onih promjena i ozljeda kralježnice i kralježnične moždine koje nisu vidljive na rendgenskom snimku.

 • MRI, ili magnetska rezonancija

Ova dijagnostička metoda je više informativna, jer omogućuje ne samo dijagnosticiranje ozljeda kralježnice i kičmene moždine, nego i istraživanje intervertebralnih diskova, okolnih tkiva, ligamenata i živčanih putova.

 • Spinalna punkcija

Studija koja vam omogućuje da odredite pritisak cerebrospinalne tekućine, njeno stanje - boju, sastav, prisutnost nečistoća u krvi. Uzimajući cerebrospinalnu tekućinu za istraživanje, stručnjaci će proizvoditi serološke i biokemijske reakcije.

Opći principi liječenja ozljede leđne moždine - kada je potrebna operacija?

 • Prva pomoć

Ova faza je iznimno važna za ozljede leđne moždine i kičmene moždine, kada pravilna imobilizacija ozlijeđenih može stabilizirati kralježnicu i izbjeći dodatno oštećenje struktura kičmene moždine tijekom prijevoza pacijenta.

Osoba koja je ozlijeđena nakon traumatskog incidenta s znakovima oštećenja kičmene moždine treba pažljivo postaviti na kruti transportni štit, dobro pričvrstiti. Prije transporta žrtve mogu se napraviti anestetičke intramuskularne injekcije (proedol 2% - 2 ml).

Tijekom prijevoza morate pratiti disanje i pratiti kardiovaskularnu aktivnost.

 • Liječenje kralješnice

Pacijentu se dodjeljuje mirovanje. Liječnik propisuje vitamine, lijekove protiv bolova. Ako žrtva ima oštećenu funkciju mokrenja, mokraćni se mjehur prazni kateterom. Potrebno je spriječiti nastanak lezija, okrećući pacijenta svaka 2-3 sata. Uz poboljšanje pacijenta dodjeljuju se masaže i fizioterapija.

 • Liječenje ozljede kralježnice

Ako, kao posljedica ozljede leđne moždine, pacijent nema dugo stanje dinamike, potrebna je operacija kako bi se uklonio nastanak ožiljka. Gdje su krvarenja.

 • Liječenje ozljeda kralježnice zbog prijeloma i ozljeda kralježnice

Položaj bolesnika s ozljedom leđne moždine treba biti vodoravan, na madracu protiv dekubitusa ili na krutom štitu s tankim madracima od pjenaste gume. Često je potrebno okrenuti pacijenta, popraviti njegov krevet, ispraviti plahte. Za ozljede vratne kralježnice, položaj pacijenta treba biti na leđima, a za ozljede lumbalnog, torakalnog, položaja na trbuhu je najbolje spriječiti rane.

 1. U slučaju ozljede leđne moždine u području cerviksa, glavni zadatak stručnjaka je kontrolirati funkcije dišnog sustava i otkucaja srca. Da biste to učinili, koristite električnu stimulaciju dijafragme, izvršite umjetno disanje. Unatoč cijelom nizu mjera, s tim ozljedama, liječenje ima male šanse za uspjeh.
 2. U slučaju prijeloma, dislokacija kralješaka, kako bi se uklonili svi uzroci kompresije kičmene moždine i deformacija kralježnice, u većini slučajeva provodi se kirurško liječenje. Dislocirani kralješak se resetira i po potrebi fiksira pomoću posebnih alata. Kod fraktura se iz rane uklanjaju fragmenti kosti, komprimirajući i oštećujući kičmenu moždinu, a kralježnica se stabilizira pomoću posebnih kralježničnih sustava. Kontraindikacije za kirurško liječenje - poremećeno funkcioniranje vitalnih sustava (respiratorni, kardiovaskularni), teški traumatski šok.
 3. U kasnom razdoblju oštećenje leđne moždine često uzrokuje disfunkciju zdjeličnih organa, kao i niz sindroma (spastičnih, bolnih, adhezija) koji zahtijevaju korekciju. Za liječenje ovih poremećaja koriste se mikroneurokirurške metode.
 4. Na primjer, u sindrom boli mikroneurokirurške operacije izvode se uzimajući u obzir lokalizaciju ozljeda kralježnične moždine - to je selektivna rizotomija, kordotomija, commissurotomy i drugi.
 5. Spastički sindrom nakon ozljede leđne moždine trenutno se liječi hipotermijskom metodom i primjenom miotonolitika. Kirurško liječenje spastičnog sindroma sastoji se od niza intervencija - prije svega longitudinalne frontalne mijelotomije, bilateralne longitudinalne mijelotomije i drugih.
 6. Ako je uretra oslabljena, u pacijentov uretru se stavlja trajni kateter kako bi se uklonio urin. Kateter se također uvodi u mokraćnu cijev u bolesnika s ozljedama kralježnične moždine u akutnom razdoblju ozljeda, u bolesnika s teškim traumatskim šokom. Kako bi se spriječila infekcija mokraćnog sustava, mjehur se svakodnevno ispire otopinom furatsilina (u omjeru od 1 do 5000) s antibioticima.

Oporavak od ozljede leđne moždine

Ako dođe do oštećenja leđne moždine i kralježnice, može biti potrebno dodatno liječenje ako se pojavi jedna ili više čestih komplikacija:

 • Infekcija mokraćnog sustava i mokraćnog mjehura.
 • Nemogućnost kontrole defekacije.
 • Povišen krvni tlak.
 • Infekcija respiratornog trakta, upala pluća.
 • Mišićni grčevi, mišićna spastična stanja.
 • Sindrom kronične boli.
 • Depresija.

Najvažniji zadatak u liječenju bolesnika s ozljedom kralježnične moždine, nakon mjera stabilizacije kralježnice i eliminiranja čimbenika koji ugrožavaju život, je obnova funkcija zahvaćenih organa i sustava, područja tijela i ekstremiteta. U pravilu se moguća obnova funkcija ozlijeđenih udova, organa i dijelova tijela javlja u razdoblju od 6 mjeseci nakon traumatskog incidenta. Ako se bilo koja funkcija ne obnovi za 12 mjeseci, postoji velika vjerojatnost da se više nikada neće moći oporaviti.

Za oporavak bolesnika nakon ozljede leđne moždine upotrijebite:

 1. Metode fizioterapije.
 2. Fizikalna terapija, plivanje - prema indikacijama.
 3. Orthotics i korištenje posebnih uređaja za potporu kralježnice i smanjiti opterećenje na njega, olakšati obavljanje pokreta, hodati.
 4. Radna terapija, pravilan izbor izvodljivog rada, socijalizacija pacijenta.
 5. Psihoterapija, eliminacija depresije.

Bolesti kičmene moždine - vrste, simptomi i liječenje

Bolesti kičmene moždine su velika skupina različitih patologija koje se na neki način razlikuju. Kičmena moždina, smještena u središtu kralježnice, igra veliku ulogu u živčanom sustavu. Stoga je važno poznavati same bolesti, njihove simptome i započeti terapiju na vrijeme.

Simptomi i znakovi bolesti leđne moždine

Bolesti kičmene moždine vrlo su veliki znakovi. Ovaj organ je podijeljen na određene segmente koji su povezani s određenim parom živčanih završetaka. Svaki par je u potpunosti odgovoran za rad pojedinih organa. Vlakna sive tvari su prekrižena, zbog toga je patologija na lijevoj strani izravno kršenje prava.

Kičmena moždina se sastoji od dva elementa: sive tvari (živčane stanice) i bijele tvari (procesi). Njegova duljina je oko 45 cm, regulira sve funkcije tijela, a njegov rad se odvija prijenosom impulsa.

Simptomi mogu biti različitog stupnja. Najlakši od njih su vrtoglavica i mučnina, kao i bol u mišićima koja se javlja povremeno. Ovisno o intenzitetu senzacija, stanje se može pogoršati.

Česti i opasni znakovi smatraju se motoričkim oštećenjem, tj. Ograničenjima kretanja potpunom ili djelomičnom paralizom. To je popraćeno povećanim tonusom mišićnog tkiva. Obično su takva kršenja simetrična, ali u nekim slučajevima mogu postojati iznimke.

Oslabljena osjetljivost ovisi o mjestu i stupnju bolesti. Može biti površna, termalna ili bolna. Vegetativne poremećaje praćene su visokom temperaturom i jakim znojenjem. Istovremeno je poremećen metabolizam, mijenja se priroda stolice i mokrenja. Kada su živci prignječeni, simptomi boli nestaju u rukama. Ako je zahvaćen donji dio leđa, bol će se osjetiti u donjim udovima.

Osim glavnih simptoma koji prate bolest, može se izraziti u:

 • nekontrolirano kretanje crijeva;
 • bol u mišićima;
 • atrofija mišića.

Kompresijske bolesti leđne moždine

Neke patologije mogu uzrokovati stezanje kičmene moždine, što se naziva kompresija. U isto vrijeme, funkcije ovog tijela se uvijek krše. Ovaj proces može uzrokovati bolesti poput otitisa, sinusitisa. Uz njihov dugotrajni tijek pojavljuju se meningitis i encefalitis. Krvarenja zbog ozljeda ili problema sa zidovima krvnih žila također imaju opasnost od kompresije. Osim toga, opasni su tumori, osteohondroza, kila i artritis.

Tumori mozga

Apsolutno su neoplazme u leđnoj moždini opasne, tako da se više pozornosti ne posvećuje malignitetu, nego lokaciji tumora. Obično postoje tri skupine takvih formacija - ekstraduralne, intraduralne i intramedularne.

Ekstraduralna je najopasnija i brža od drugih. Pojavljuju se u kralješcima ili čvrstom tkivu mozga. Intraduralno se pojavljuje pod tvrdim tkivom membrane leđne moždine. Intramedularna smještena u samom mozgu.

Tumori se liječe samo uz pomoć operacije, što nije uvijek uspješno. Restorativna terapija se propisuje tek nakon uspješne operacije, inače će biti neučinkovita.

Intervertebralna kila

Najčešća među svim bolestima u leđima su intervertebralna kila. U početku se formira izbočina, a tek nakon nekog vremena dolazi do kile zbog činjenice da postoji prsnuće vlaknastog prstena koji obavlja funkciju blokiranja jezgre diska.

Nakon što dođe do rupture, sva tekućina počinje teći i, češće, ulazi u spinalni kanal. Ako bolest zahvaća kičmenu moždinu, počinje se razvijati mijelopatija (uništavanje supstance kralježnice).

Postoje slučajevi kada se bolest ne manifestira, a pacijent se osjeća dobro, ali kada je kičmena moždina uključena u bolest, pojavljuju se takvi simptomi:

 • bol u zahvaćenom području;
 • promjena osjetljivosti;
 • gubitak kontrole ekstremiteta;
 • slabost;
 • povreda unutarnjih organa;
 • bol se proteže od slabina do čašice.

Ti se znakovi pojavljuju kada kila dosegne ogromnu veličinu. Koristi se za liječenje terapijskih učinaka, uz uporabu lijekova i fizioterapije.

Nekompresijska neoplastična mijelopatija

Radijacijska i parakarcinoma mijelopatija smatraju se bolestima koje je teško razlikovati. MRI pokazuje ozbiljno oticanje kičmene moždine, koje se liječi zračenjem.

Nekrotična mijelopatija u vrijeme pogoršanja pogoršava istovremeno nekoliko dijelova spinalnog kanala. Razlog za to - jaki karcinomi, koji su popraćeni upalom. Pacijenti mogu doživjeti parcijalnu ili potpunu paralizu, a mogu utjecati i zdjelični organi.

Karcinomatozni meningitis nastaje zbog karcinoma. U nekim slučajevima to ne uzrokuje mijelopatiju, pod uvjetom da se ne razvijaju odstupanja duž korijena živaca, što uzrokuje infiltraciju spinalnog kanala i izaziva otežanu kompresiju.

Infarkt kralježnice

Uzrok srčanog udara često postaje snažno kršenje cirkulacije kralježnice, zbog čega dolazi do jakog kvara kičmene moždine, jer krv teče u njega s velikim poteškoćama. To se može dogoditi u bilo kojem odjeljenju kralježnice. U onom koji je ozbiljnije pogođen i razvija se srčani udar.

Najčešće je vrlo teško odrediti pravi uzrok srčanog udara. No najčešći je nastanak krvnih ugrušaka u malim krvnim žilama. Oni isporučuju krv u kičmenu moždinu čak i kada su oštećene vanvrtebralne arterije.

Razvoj srčanog udara javlja se tijekom formiranja tromboze ili u vrijeme disekcije aorte. Ali može se pojaviti i iz drugih razloga - s arteritisom i serumskom bolešću. Ishemijski infarkt miokarda često je uzrokovan zbog smanjene cirkulacije kralježnice ili mijeloismije. Kada dođe do srčanog udara, nekoliko odjela je odmah zahvaćeno.

Razlog za razvoj srčanog udara može biti manja ozljeda, na primjer, kada se bavite sportom. U ovom slučaju, to je uzrokovano mikročesticom koja se lomi s kile intervertebralnog diska.

Simptomi bolesti leđne moždine vrlo su raznoliki. Postoji jaka bol u leđima, smanjuje osjetljivost, bol i temperatura. U nekim slučajevima dolazi do bilateralne opuštene paralize udova. Znakovi infarkta kralježnice su stalna bol u glavi, mučnina i slabost, koje prate nesvjestice.

Upalna mijelopatija

Bolesti kičmene moždine mogu aktivirati upalni proces. Ovaj se sindrom obično razvija unutar nekoliko dana ili tjedana. Najčešći uzrok je zarazna bolest.

Ako se mijelitis pogorša, pacijent se žali na bol u leđima i jaku slabost u mišićnom sustavu, koji se vrlo brzo razvija. Osim toga, moguća je pojava parestezije u donjim ekstremitetima.

Kada virus zahvati leđnu moždinu, mogu se pojaviti specifični tipovi mijelitisa. Herpes zoster postaje čest uzrok bolesti.

Druga bolest je arahnoiditis - upalni proces u leđnoj moždini i mozgu. On je taj koji udara u arahnoidnu membranu. Razlozi za njegovo pojavljivanje su mnogi. To su bolesti različitih vrsta i težina, ozljede i upalni procesi u sinusima. Prilikom propisivanja liječenja najprije se otklanja infektivni izvor, u tu svrhu se propisuju antibiotici i različite terapije.

Kronična mielopatija

Bolesti kroničnog tipa mogu se lokalizirati u različitim područjima i manifestirati na različite načine.

Jedan čest uzrok je spondiloza. Opasno je u tome što može uzrokovati velike promjene u intervertebralnim diskovima. Ti poremećaji uzrokuju kompresijske abnormalnosti u kralježničnoj moždini i živčanim korijenima. Može se lokalizirati u torakalnoj, cervikalnoj i lumbalnoj regiji.

Spondiloza uzrokuje taloženje soli, te značajno sužavaju kralježnične kanale i otvore između kralježaka. Njegova komplikacija je stvaranje kila između kralješaka.

Sama bolest je sljedeća faza u razvoju osteohondroze i aktivno napreduje s lošom prehranom kralježnice, ozljedama i tjelesnim naporom. Ova se bolest širi u muškoj populaciji staroj više od 40 godina. Ključni simptom je bol nakon napora, hipotermije i naglih pokreta. U nekim slučajevima kretanje kralježnice može biti ograničeno.

Liječenje se propisuje ovisno o stupnju i simptomima bolesti kralježnične moždine, ali je uvijek složeno i ima za cilj usporavanje tijeka bolesti, ublažavanje bolova i simptoma, kao i sprječavanje mogućih komplikacija. Koristite masažu, fizioterapiju i lijekove.

Druga kronična bolest je lumbalna stenoza. Bolest uzrokuje sužavanje središnjeg kanala u kralježnici, što rezultira kompresijom u kralježnici i živčanim završecima. Patologija je podijeljena u dvije vrste:

 • Kongenitalna stenoza. Pojavljuje se zbog uskog prolaza u spinalnom kanalu i određenih svojstava kralješaka i njihovih anomalija.
 • Stečena stenoza. Uzrok je pomicanje kralješaka ili njihovo smanjenje, koje se dogodilo nakon ozljede. Bolest može uzrokovati tumore, izbočine diska ili stvaranje kile.

Dijagnosticiranje bolesti se obavlja pomoću MRI. Za liječenje koristite konzervativnu metodu, au nekim slučajevima moguće je i operaciju.

Vaskularne bolesti

Vaskularna bolest leđne moždine uzrokovana je poremećajima u vaskularnom sustavu. Mogu se razviti s kompresijskom lezijom ili u trenutku promjene stijenki, kao i prirođenih anomalija.

Postoje slučajevi kada su uzroci vaskularnih abnormalnosti abnormalnosti u strukturi samih kapilara, kao i povrede u venskim koritima. Takva odstupanja se možda neće očitovati mnogo godina. Oni mogu napredovati na različite načine.

Liječenje ovih bolesti propisuje se s velikim oprezom, a tek nakon potpunog pregleda s točnom dijagnozom. Nepravilno odabrane metode za liječenje bolesti kralježnične moždine mogu uzrokovati pogoršanje stanja. U takvim slučajevima bolest počinje aktivno napredovati.

Ako se tijekom pregleda utvrde akutne ili komplicirane abnormalnosti u cirkulacijskom i vaskularnom sustavu, zatim se provodi daljnje ispitivanje, prepisuju se ponovljeni testovi i lijekovi koji će ublažiti simptome i poboljšati opće stanje bolesnika.

Abnormalnosti u leđnoj moždini, ako nisu započele rano liječenje, mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije. Uključiti se u samo-liječenje u ovom slučaju je neprihvatljivo, jer je moguće pogoršati stanje. Preporučljivo je proći potpuni pregled, utvrditi prave uzroke bolesti i započeti liječenje, što se u nekim slučajevima propisuje pojedinačno.

Lezije leđne moždine

Kičmena moždina je dio središnjeg sustava, vrsta adaptora između mozga i perifernih živaca.

U cervikalnoj regiji ovog odjela nalaze se najvažnija središta, čiji je „slom“ smrtonosan.

Sadržaj

Znakovi i simptomi lezije

Kičmena moždina sastoji se od sive i bijele tvari. U različitim odjelima su proporcionalni omjer i njihova konfiguracija različiti.

Mozak je konvencionalno podijeljen na segmente, od kojih je svaki anatomski i funkcionalno povezan s jednim parom kralježnice.

Slika: struktura leđne moždine

Takav korijen živca, pak, "služi" jednom određenom području tijela (mišićima, koži, kostima, unutarnjim organima).

Slika: korespondencija između živaca i organa

Živčana vlakna koja prolaze u sivoj tvari tvore križ, pa ako se na lijevoj strani ošteti leđna moždina, desno se pojavljuju simptomi odziva (paraliza, pareza, poremećaj osjetljivosti, vegetativni poremećaji) i obratno.

Poremećaji kretanja

Kada je oštećena leđna moždina, ovisno o razini i stupnju oštećenja, postoji ili potpuna (paraliza) ili djelomična (pareza) nedostatak pokreta udova.

Ako su sva 4 udovica pretrpjela, to se zove tetraplegija ili tetraparesis (ovisno o stupnju), ako je samo 2 - gornji ili donji - paraplegija ili parapareza.

S lezijama kralježnice, paraliza ili pareza mogu biti tromi, što je popraćeno značajnim smanjenjem mišićnog tonusa ili spastičnosti, tj. Povećanjem tonusa mišića.

Fotografija: dijete koje pati od tetrapareze udova

Poremećaji kretanja lezija kičmene moždine gotovo su uvijek simetrični - lijevi i desni.

Iznimke mogu biti samo u slučaju oštećenja konjskog repa ili ubodnih rana, kada je šteta točka.

Povrede pokreta i tonusa mišića ovise o razini patologije:

 • Kritična razina je 4 cervikalni kralješak: oštećenje mozga prije nego što uzrokuje prestanak inervacije najvažnijeg respiratornog mišića, dijafragme, a to dovodi do brze smrti pacijenta.
 • Oštećenja ispod C4 uzrokuju poremećaje disanja, a ako se osobi pomogne na vrijeme, ima priliku preživjeti.

Promjena osjetljivosti

Gubitak osjetljivosti ispod razine oštećenja kičmene moždine.

Ako bolest ne utječe posebno na kralježničnu moždinu i "prođe" periferijom, osoba može osjetiti smanjenje dubine kože i površinsku osjetljivost, sve do potpunog gubitka.

Također smanjuje temperaturu, vibracije i osjetljivost na bol.

U nekim slučajevima javljaju se parestezije - trnci, puzanje, obamrlost.

Stupanj, priroda i lokalizacija poremećaja ovise o anatomiji i stupnju oštećenja strukture kičmene moždine.

Je li živac u leđima? Saznajte što učiniti iz ovog članka.

Vegetativni poremećaji

To su takva kršenja:

 • povećanje ili smanjenje temperature kože;
 • pretjeranog znojenja ili suhoće određenog područja kože;
 • pojačavanje ili smanjenje stvaranja sebuma u nekom području;
 • kršenje tkivnog trofizma (zbog toga se vrlo brzo formiraju žlijezde i trofični ulkusi);
 • odgođena stolica ili, obrnuto, nenamjerno pražnjenje crijeva;
 • teškoće ili, naprotiv, proizvoljno mokrenje;
 • povreda crijeva i želuca (smanjena proizvodnja HCl, smanjena proizvodnja enzima).

Kao znak kompresije kičmene moždine - javlja se u središnjoj liniji leđa, bol u gornjim ekstremitetima - ukazuje na stegnute vratne živce, u donjem - kao znak radikularne boli zbog osteohondroze, traume ili lumbalnog tumora.

Da biste bolje razumjeli kakvu će štetu oštetiti određeni dio leđne moždine, pogledajte sljedeći video.

Video: struktura i funkcije

Specifični sindromi na različitim razinama

Oštećenje korijena leđne moždine

Budući da se gotovo svi korijeni sastoje od tri vrste vlakana - motornih, senzornih i vegetativnih, sve ove tri funkcije trpe ako su oštećene.

Slika: položaj leđne moždine i živaca u kralježnici

Rijetko se može oštetiti samo određeno vlakno, primjerice osjetljivo na herpetičke bolesti.

Poraz korijena obično uzrokuje pojavu takvih simptoma:

 • bol u zoni koju ovaj korijen inervira;
 • goosebumps, obamrlost ili peckanje u istoj zoni (koja se, usput, naziva dermatom);
 • povreda osjetljivosti u istom dermatomu: bolni i površni i duboki tipovi osjetljivosti;
 • pareza u određenim mišićima (u istoj zoni inervacije): manifestira se kao poteškoća ili nemogućnost savijanja ruke, pomicanje jednog ili više prstiju i tako dalje. Zbog toga ekstremitet često poprima prisilan položaj;
 • smanjenje tonusa istih mišića;
 • ponekad postoje mali mišićni trzaji u istom inerviranom segmentu;
 • hlađenje ili osjećaj vrućine u koži, znojenje ili suhoća područja.

Ako je nekoliko korijena zahvaćeno odjednom, stanje se naziva polradikuloneuritis.

U ovom slučaju postoji velika koža-mišićno-koštano mjesto:

 • smanjen mišićni tonus udova;
 • postaju teški ili nemogući za kretanje;
 • postaju neosjetljivi na bolove, hladne ili vruće.
 • osim toga, funkcije unutarnjih organa su poremećene.

Simptomi prednjih rogova

To uzrokuje flacidnu paralizu, atrofiju mišića i manje trzanje mišića u određenom segmentu (myotome).

Slika: raspored rogova kičmene moždine

Ovi mišići mogu povrijediti.

Znakovi oštećenja motornog neurona

Ako je zahvaćena periferna motoneurona, uočavaju se sljedeći simptomi (ovisno o razini oštećenja):

 • na razini vratne kralježnice: pareza, atrofija, trzanje mišića vrata, ruke; štucanje;
 • na razini torakalne regije: mišići leđa i trbuha slabo se kreću, mogu se trzati, trbušni refleksi nestaju;
 • na razini lumbosakralnog područja: mišići leđa, trbuha, noge se kreću slabo, njihova pojedinačna vlakna trzaju.

Uz poraz središnjeg motornog neurona nastaju:

 • spazam određenih mišića;
 • patološki refleksi nastaju iz ruku ili stopala;
 • abdominalni refleksi nestaju.

Povreda repa konja

Ova patologija uvelike otežava kvalitetu života, jer:

 • vrlo je jaka bol u donjim ekstremitetima, sakrumu, perineumu i kukovima;
 • gubi se osjetljivost tih područja;
 • pareza ili paraliza razvija se u donjim ekstremitetima s gubitkom tonusa mišića i smanjenjem svih refleksa u ovom području bez iznimke;
 • pojedinačne mišićne vlakne povremeno trzaju (fascikulacije).

Funkcije zdjeličnih organa također su pogođene:

 • dolazi do proizvoljnog pražnjenja crijeva i mjehura;
 • razvija se impotencija.

Znakovi svete patnje

 • postoji jaka bol u trtici, koja se proteže u predio perineuma, donji abdomen;
 • bol se povećava kada hodate, kada pokušavate isprazniti crijeva;
 • gotovo je nemoguće sjediti;
 • dodirivanje ovog područja uzrokuje nepodnošljivu bol.

Na razini prsa

S oštećenjem kičmene moždine u ovom području:

 • razvija se spastična paraliza donjih udova;
 • sve vrste osjetljivosti ispod obalnog luka su izgubljene;
 • trbušni organi pate: pražnjenje crijeva i samog mjehura postaje nemoguće;
 • ako je zahvaćena gornja torakalna regija, disanje pati, budući da su iz ovog odjeljka inervirani respiratorni interkostalni mišići;
 • ako je oštećenje nastalo na razini 3-5 torakalnih kralješaka, srčana aktivnost pati: javljaju se aritmije, smanjuje se snaga kontrakcija srca.

Oštećenje gornjeg i srednjeg dijela prsnog koša, osim paralize donjih ekstremiteta, popraćeno je paralizom mišića leđa.

A ako je patologija dodirnula 10-12 segmenata, trbušni mišići su paralizirani.

Oštećenje perifernih živaca

Ako je zahvaćen jedan živac, u zoni koju inervira, dolazi do prolapsa:

 • motorna funkcija, ako je motorni živac (obično lagana pareza);
 • osjetljivost ako je živac odgovoran za osjetljivost.

Većina živaca je mješovita, pa ako je jedna od njih oštećena, nastaje periferna paraliza ili pareza jednog ili više mišića, isti mišići atrofiraju, refleksi nestaju iz njih.

Osim toga, osjetljivost kože je smanjena u zoni inervacije. Postoje bolovi na putu samog živca, a također je vrlo bolno osjećati ga.

Ako je zahvaćeno nekoliko živaca, tada:

 • razvija se periferna paraliza ili pareza udova;
 • bolovi u zahvaćenim udovima i smanjenje njihove osjetljivosti;
 • povećava znojenje ruku i nogu;
 • slomljena trofička koža ekstremiteta.

Živci tijela obično ne pate.

Oštećenje stražnjih truba

U ovom slučaju, osjetljivost na bol i temperaturu u određenom dermatomu se smanjuje, dok zglobni, taktilni i vibracijski oblici ostaju netaknuti.

Ako je zahvaćena stražnja kralježnica, tada:

 • postoji bol u području dermatoma, sličan električnom šoku;
 • u njemu se krše sve vrste osjetljivosti; refleksi su značajno smanjeni;
 • izlazna točka korijena je bolna na palpaciji.

Simptomi abnormalnosti u stošcu kičmene moždine

U ovom slučaju:

 • postoji potpuni gubitak osjetljivosti u rektalnom području i dijelu unutarnjeg dijela bedara ("sedlo");
 • pojavljuju se urinarna inkontinencija i izmet;
 • odsutnost paralize;
 • trofička koža u području "sedla" značajno je pogođena.

Simptomi u lumbalnoj regiji

Ako trpi lumbalno proširenje:

 • paraliza i potpuni gubitak osjetljivosti donjih ekstremiteta i perineuma;
 • razvija se inkontinencija urina i fecesa.

Kada se lumbalna regija pritisne izvana:

 • pojavljuje se radikularna bol;
 • jedan ud je paraliziran i duboka osjetljivost je potpuno izgubljena na njemu;
 • bol i osjetljivost na temperaturu je poremećena u drugoj nozi;
 • sve vrste osjetljivosti u sakralnom području su izgubljene.

Slika: bol s lumbalnim lezijama

Ako je leđna moždina stisnuta hematomom ili tumorom koji raste u kanalu:

 • u donjem dijelu leđa javljaju se pekuće boli s prijelazom na udove (a njihova je lokalizacija teško razumljiva);
 • površna, ali duboka osjetljivost udova je izgubljena;
 • zadržala osjetljivost u sakrumu i perineumu.

Poraz bočnih rogova

Ako se lezija pojavi na razini 5 cervikalnih do 1 torakalnog kralješka, pojavljuje se Hornerov sindrom: zjenica i zubna pukotina sužavaju se na jednoj strani, dok ova zenica normalno reagira na svjetlost, a smještaj se čuva.

Fotografije: Hornerov sindrom

Često konjunktiva ovog oka postaje crvena, dolazi do porasta temperature kože i smanjenja nastanka sekreta znojnih žlijezda na ovoj strani lica.

Oštećenje sive tvari

Isključuje funkciju jednog ili više segmenata kičmene moždine. U isto vrijeme, segmenti uzvodno i nizvodno funkcioniraju normalno.

Takve lezije mogu se javiti u traumi i kršenju cirkulacije krvi u velikom arterijskom stablu, što uzrokuje ishemiju velikog dijela leđne moždine.

Ovo oštećenje započinje kliničkom slikom spinalnog šoka, zatim se slika razvija, na temelju odjela u kojem je oštećena kičmena moždina.

Što je intervertebralna kila? Koje metode liječenja intervertebralne kile postoje? Saznajte iz ovog članka.

Je li skleroza kralježnice opasna? Odgovor na ovo pitanje možete pronaći ovdje.

Uzroci poraza

Primarni tumori

Može biti dobroćudna i zloćudna.

Mogu rasti u spinalnom kanalu (intramedularno) i istiskivati ​​kralježničnu moždinu izvana (ekstramedularno).

Slika: stvaranje tumora u kralježnici

Dakle, intramedularni tumori su:

 • meningiome (raste iz sluznice mozga);
 • neurofibroma;
 • hemangiomi;
 • ependimom;
 • astrocitom;
 • medulloblastom i drugima.

Ekstramedularni tumori su uglavnom tumori kralježnice:

 • osteoidosteoma;
 • osteohondrom;
 • osteosarkom (maligni);
 • osteoblastoma;
 • angiosarkom;
 • kordoa.

Sekundarni tumori (metastaze)

Najčešće u metastaziranju leđne moždine:

 • rak pluća;
 • rak dojke;
 • rak štitnjače;
 • karcinom prostate.

Takve se metastaze mogu pojaviti za 10-20 godina, čak i nakon radikalnog uklanjanja primarnog tumora.

Manje uobičajeno moguće je detektirati metastaze u leđnoj moždini sarkoma ili melanoma.

Multipla skleroza

To je bolest u kojoj postoje područja uništavanja pojedinih područja bijele tvari.

Slika: oštećenje živčanih vlakana kod multiple skleroze

Postoje i maligni i benigni oblici tijeka multiple skleroze. No, općenito, ima progresivni karakter.

Upalni procesi

Mogu se javiti i kod zaraznih bolesti i kod općih infektivnih procesa u tijelu (sepsa).

Upala se može dogoditi s prodornom ranom kralježnice, kao is osteomijelitisom kosti kralježnice.

Traumatska ozljeda

To mogu biti probojne i neprozirne rane od vatrenog oružja i ne-vatreno oružje (ubodne rane).

Slika: posljedice traumatskih ozljeda leđne moždine

Možda je to situacija kada je došlo do ozljede kralježnice (čak i naglog pokreta), a već su kralješci oštetili kičmenu moždinu: ili su je stisnuli u kanal, ili ga mogli oštetiti krhotinama tijekom prijeloma.

Nasljedna predispozicija

Postoje nasljedne bolesti leđne moždine - na primjer, Friedreichova ataksija - bolest s autosomno recesivnim transmisijskim mehanizmom u kojem je poremećena duboka osjetljivost, nagomilava se ataksija, a mišići nogu atrofiraju.

Fotografija: prestani s Friedreichovom ataksijom

Postoje 3 vrste mišićnih atrofija Verdniga-Hoffman, koje su također naslijeđene.

Neke vrste tumora kralježnice također imaju nasljednu predispoziciju.

infekcija

Na leđnu moždinu može utjecati kontakt sa supstancom leđne moždine različitih specifičnih patogena koji se prenose s jedne osobe na drugu, bilo putem izravnog kontakta, bilo kroz niz međupoveznica.

Dakle, mijelitis se može pojaviti kod bruceloze, bjesnoće, tetanusa, leptospiroze i tuberkuloze.

Često postoji virusna lezija kičmene moždine.

Dakle, postoje neurotropni virusi (skupina herpetičkih virusa) čija je akcija usmjerena na oštećenje živčanog sustava. Drugi virusi (ospice, gripa i drugi) mogu uzrokovati mijelitis zbog ulaska i toksina kroz krvne i limfne žile u mozak.

Povreda kralježnične moždine kod HIV-a može biti posljedica i izloženosti samom virusu i učinka različitih oportunističkih infekcija i tumora (neuroSPID) na središnji živčani sustav ovog organa.

Vaskularni poremećaji

Poremećena cirkulacija krvi u krvnim žilama koje hrani leđnu moždinu, uzrokujući njegov poraz - ishemiju.

Slika: koarktacija aorte

Dakle, koarktacija aorte, arterio-venske malformacije, proširene vene, ateroskleroza, vaskularno oštećenje dijabetes melitusa izravno su uključeni u leziju kralježnične moždine.

Degenerativni poremećaji

Osteohondroza, spondiloza, ankilozantni spondilitis u svom kompliciranom tijeku može uzrokovati kompresiju kičmene moždine.

Slika: kompresija diska kičmene moždine

Oštra sekvestracija intervertebralne kile u osteohondrozi može uzrokovati sjecište dijela leđne moždine ili njegove strukture.

Metabolički poremećaji

Metabolički poremećaji, nedostatak određenih vitamina (posebno B1 i B6) i elementi u tragovima koji su nastali kao primarna bolest ili kao posljedica ozbiljne sistemske lezije (na primjer, ciroza jetre) mogu uzrokovati oštećenje kralježnične moždine.

Kod djece

Intranatalno oštećenje kičmene moždine je uobičajeno, tj. Oštećenje ove strukture tijekom poroda, kako zbog opće hipoksije fetusa, tako i tijekom neuspješnih skretanja i drugih opstetričkih koristi.

Ostali slučajevi ozljede leđne moždine kod djece su posljedica pada, ozljeda i usvajanja nefizioloških položaja tijekom sportskih treninga i svakodnevnog života.

Postotak ozljede leđne moždine u djece je niži nego u odraslih.

Moguće komplikacije

 • Upalne komplikacije: ranice i trofički ulkusi, sepsa, upala pluća, cistitis i uzlazna infekcija mokraćnog sustava, gnojni meningomijelitis i epiduritis; osteomijelitis spinalnih kostiju; apsces kičmene moždine.
 • Povrede funkcija unutarnjih organa: gastritis, enterokolitis, gastrointestinalno krvarenje, pojačano stvaranje kamena u bubrezima i žučnom mjehuru. Sa strane srca: aritmija, pojava ili pogoršanje koronarne arterijske bolesti.
 • Metabolički poremećaji: povećanje razine kalija, kalcija, šećera u krvi, smanjenje razine proteina tijekom anatomskog prekida leđne moždine.
 • Vaskularni i trofički poremećaji: ranice, duboka venska tromboza, plućna embolija.
 • Ortopedski poremećaji.

Kada trebam posjetiti liječnika? ↑

 • Prodorna ozljeda kralježnice;
 • Respiratorna insuficijencija;
 • Gubitak ili zbunjenost;
 • Paraliza ili pareza udova;
 • Smanjeno uriniranje i defekacija;
 • Vizija se mijenja;
 • Napadi konvulzija;
 • Povreda leđa kod djeteta.

Dijagnostičke metode

Magnetska rezonancija

Ova studija danas je najinformativnija, koja se može provesti u gotovo svim kategorijama stanovništva (osim onih koji imaju pejsmejkere ili metalne proteze).

Pomaže u dijagnosticiranju razine i karaktera:

 • trauma;
 • osteoartritisa;
 • hernija diska i upala;
 • pomicanje i deformacija kralješaka;
 • tumori, hematomi, upale same kičmene moždine i njenih membrana.

radiografija

To je dijagnoza koja vam omogućuje da vidite samo prijelome, prijelome i dislokacije i pomicanje kralješaka, njihovu anatomsku deformaciju i tako dalje.

Informacije o stanju kičmene moždine pomoću ovog istraživanja ne mogu se dobiti.

Kompjutorska tomografija

Kod dijagnoze koštane patologije ova metoda nema jednakih vrijednosti. No, kičmena moždina također nije ovdje prikazana.

mijelografija

Ovo je studija s kontrastom. Uvodi se u subarahnoidni prostor (kao anestetik - s epiduralnom anestezijom).

Sljedeća je rendgenska snimka.

Kontrast, koji obavlja sav slobodan prostor u spinalnom kanalu, pomaže u procjeni njegove prohodnosti, razlikovanju uzroka suženja kanala (tumor mozga, stenoza kanala, kompresija mozga od strane kralješka).

Ova metoda istraživanja može se provesti za one koji se ne mogu izvršiti MRI.

Kako liječiti spinalnu hemangiomu? Saznajte ovdje.

Liječenje

Hitna medicinska pomoć

Sastoji se od sljedećih aktivnosti:

 • imobilizacija pacijenta nakon ozljede kralježnice;
 • omogućiti mu pristup zraku;
 • oslobađanje od stiskanja glave, vrata, prsa ili trbuha odjećom ili predmetima.

Ako je oštećenje (čak i vjerojatno) nastalo u cervikalnoj regiji, pacijent se stavlja na štit, valjak se stavlja ispod vrata, a vratni pamučni ovratnik tipa Schantz se stavlja na vrat.

Fotografija: okovratnik

Prije polaganja, potrebno je staviti mekanu stelju na štit, ali pazite da nema nabora, jer se rane u takvim pacijentima događaju vrlo brzo.

Tada možete dati tabletu "Analgin" ili neku drugu opijatnu anesteziju prije dolaska brigade.

Terapija lijekovima

U prvih nekoliko sati nakon početka bolesti je uvod:

 • glukokortikoidni hormoni (metilprednizolon, Solu-Medrol);
 • diuretici ("furosemid");
 • neuroprotektori ("Cerebrolysin").

Daljnje liječenje provodi se na temelju postojećih povreda.

Kirurško liječenje

Koristi se u slučaju nedjelotvornosti ili nemogućnosti konzervativne terapije.

Prema tome, liječenje se nužno provodi u prisutnosti operabilnog malignog tumora kralježnice ili leđne moždine.

Kod benignih tumora i ozljeda operacija se provodi samo u sljedećim slučajevima:

 • kompresija kralježnične moždine;
 • sindrom jake boli, koji se ne zaustavlja lijekovima;
 • blokada trakta likera;
 • s nestabilnošću kralješaka, što prijeti daljnjem pogoršanju.

Značajke skrbi o pacijentima

Bolesnici s lezijama kralježnice zahtijevaju posebnu njegu:

 • vrlo je važno mijenjati položaj tijela što je češće moguće;
 • koristiti anti-dekubitusnu podlogu ispod peta, križnicu, izbočine kostiju;
 • masirajte kožu što je češće moguće;
 • ako je moguće (ako je pacijent svjestan), trebate početi vježbe disanja što je prije moguće;
 • u odsutnosti kontraindikacija, treba provesti pasivno savijanje udova u zglobovima.

Metode rehabilitacije

Medicinska gimnastika i masaža počinju što je prije moguće, od 2 dana nakon operacije.

LFK je podijeljen u 3 razdoblja:

 • u prvom razdoblju 75% vremena posvećeno je općim jačanjem i vježbama disanja, samo 25% posebnim vježbama;
 • u II razdoblju, nakon 1,5-2 mjeseca, bolesnik se postupno obučava u samostalnoj njezi, 50% restorativnih vježbi, 50% posebnih vježbi;
 • Razdoblje III uključuje različite vrste vježbi, od kojih se neke trebaju izvoditi u bazenu.

Dakle, lezije kičmene moždine su mnogostrane, a postoji mnogo uzroka.

Stoga, ako ste zbunjeni čak i minimalnim motornim ili senzornim poremećajima koji su se pojavili na tijelu i udovima, podvrgnite se pravovremenoj dijagnozi i liječenju.

Pravovremena terapija daje veće šanse za uspjeh i potpuno oslobođenje od bolesti.

Sviđa vam se ovaj članak? Pretplatite se na ažuriranja putem RSS-a, ili ostanite u tijeku s VKontakte, Odnoklassniki, Facebook, Google Plus, My World ili Twitter.

Recite svojim prijateljima! Pričajte o ovom članku prijateljima u svojoj omiljenoj društvenoj mreži pomoću gumba na ploči s lijeve strane. Hvala vam!