Skup vježbi za kralježnicu na ploči Evminov

Bolesti kralježnice - fenomen nije rijedak. Sada se često javljaju ne samo zbog svoje dobi ili bilo kakvih ozljeda, već i zbog pretežno sjedilačkog načina života. Bolovi u leđima mogu biti uzrokovani prenaprezanjem ili umorom, kao i mnogo ozbiljnijim uzrocima, teškim ozljedama ili bolestima.

Za njihovo liječenje, kao i za oporavak nakon operacije, izumio je mnogo načina. Možete se oporaviti ne samo uz pomoć lijekova, već i uz pomoć terapijske vježbe. U ovom članku usredotočit ćemo se na fizioterapeutske vježbe za ozljede leđa, a posebno govoriti o Evminovoj ploči.

Što je ploča Evminova

Evminova ploča ili Evminov profilaktor je ortopedska ploča za kralježnicu, jedan od simulatora, koji pomaže u poboljšanju zdravlja leđa uz pomoć fizičkih vježbi, tj. svojevrsni uređaj za prevenciju bolesti leđa, posebno povezanih s kralježnicom, kao što su osteohondroza, skolioza i drugi.

Ovaj simulator je stekao popularnost zbog svoje jednostavnosti i djelotvornosti u fizikalnoj terapiji, te stoga često koristi.

Uređaj je drvena nagnuta ploča za istezanje kralježnice, opremljena s četiri podesive ručke, aluminijskim držačem i petljom za istezanje kralježnice u cervikalnoj regiji ("Glissonova petlja").

Ova gimnastička ploča pričvršćena je na zid, pružajući mogućnost promjene kuta nagibanja, jer moguće je zahvatiti i pod negativnim kutom nagiba, odnosno objesiti, držati ručku i ležati na dasci (češće koriste ovu metodu).

Simulator se koristi za jačanje mišića leđa tijekom fizikalne terapije (u daljnjem tekstu terapija vježbanjem). Preporučuje se provođenje nastave pod vodstvom iskusnog stručnjaka. U medicinskim centrima, ploča se izrađuje pojedinačno za svakog pacijenta, na temelju strukturnih značajki njegove kralježnice. Tu su posebno dizajnirani setovi vježbi, koji su također odabrani pojedinačno.

Indikacije za uporabu

Stvarajući simulator, Evminov je kao osnovu za razvoj kralježnice. Intervertebralni diskovi nemaju vlastiti protok krvi, zasićeni su uz pomoć kralješaka koji se nalaze u blizini. U slučaju kada je ljudska kralježnica deformirana, diskovi se komprimiraju, a cjelovitost kralješaka je slomljena. Kao rezultat toga, opskrba krvlju je suspendirana.

Potrebno je osigurati da protok krvi funkcionira. Kada se vježbate na ploči Evminov, taj se proces može reproducirati.

Indikacije za uporabu Evminova ploča su:

 • bolesti kralježnice (na primjer, osteohondroza, intervertebralna kila, išijas);
 • početni oblici skolioze i različiti defekti položaja;
 • ispravljanje izraženih nedostataka na slici;
 • smanjenje težine;
 • uklanjanje bolova u leđima i umor u lumbalnoj regiji;
 • stvaranje mišićnog korzeta;
 • povećanje visine u bilo kojoj dobi.

Na ovoj ploči možete raditi gimnastiku s minimalnim opterećenjem mišića, ali uz visoku učinkovitost liječenja.

Nakon sustavnih vježbi na ploči, pacijent će primiti:

 • zdravo držanje;
 • napeta figura;
 • nema bolova u leđima;
 • normalno funkcioniranje unutarnjih organa.

Kompleks vježbi na ploči Evminova

Sada se okrećemo izravno na kompleks vježbi za kralježnicu na ploči Evminov. Odbor Evminova uključuje vježbe. Položaji za trening su različiti. Najčešće, pacijent leži na simulatoru licem prema dolje ili prema gore, držeći ručke.

Glava može biti smještena iznad nogu, tj. osoba će ležati na dasci kao da su noge dolje, ili ispod nogu kada osoba leži naopako. Glisson petlja se koristi za treniranje vrata, obično se može koristiti samo pod nadzorom instruktora fizikalne terapije.

Sve vježbe za ovaj simulator podijeljene su u tri vrste:

 1. Nježne vježbe liječenja.
 2. Preventivne terapijske vježbe.
 3. Intenzivne terapijske vježbe.

Prvi se koriste za normalizaciju kapi tlaka, smanjenje grčeva u leđima i poboljšanje cirkulacije. Kut nagiba u isto vrijeme trebao bi biti mali, tako da nema snažnog fizičkog utjecaja na kralježnicu.

Među štedljivim vježbama uobičajeno je izdvojiti sljedeće:

 1. Lezite licem okrenutim licem prema gore, sa svojim nožnim prstima, rastegnite se do sebe i natrag.
 2. Lezite na leđa, istegnite koljena do prsa i leđa. Možete saviti obje noge odjednom i možete ih izmjenjivati.
 3. Pritisnemo koljena prema prsima, a zatim, bez ravnanja, odnesemo ih u stranu, vratimo se na prethodni položaj, zatim na drugu stranu, i opet ravno, nakon čega ćemo saviti noge.

Saznajte kako jesti s osteohondrozom.

Potonje je potrebno tijekom rehabilitacije pacijenta kako bi se istegnuli mišići i ispravio položaj kralježnice. Koristite sljedeće vrste kretanja:

 1. Ležimo na trbuhu, rukama se držimo za ruke simulatora, protezamo pete do stražnjice, držimo taj položaj, naprezamo mišiće, zatim se opustimo i izravnamo noge.
 2. Lezite na leđa, podignite noge pod pravim kutom i niže.
 3. Ležimo na leđima, podižemo noge pod pravim kutom, a zatim naizmjence savijamo prsa, držeći ih pod kutom, lagano spuštamo obje noge.
 4. Fiksirajući stopala iza ruku simulatora, tako da je glava na dnu, ispružimo dojke, držeći dlanove na potiljku.

Treći tip vježbe je potreban nakon završetka razdoblja bolesti ili razdoblja rehabilitacije. Budući da pod bilo kojim okolnostima uvijek postoji rizik od komplikacija. Intenzivne vježbe koriste se kako bi se izbjegle ove komplikacije.

Evo nekoliko primjera intenzivnih vježbi:

 1. Povećajte nagib ploče i učinite preventivne vježbe (opisane gore).
 2. Ležimo na leđima, podižemo noge i držimo ih u zraku do pet sekundi, a zatim ih glatko spuštamo.
 3. Ležali smo na leđima glavama dolje, glatko se uzdizali i padali.

Kao što je ranije spomenuto, svatko razvija vlastiti skup vježbi. Primjerice, vježbe na ploči Evminov za intervertebralnu herniju, u većini slučajeva, vježbe za napetost mišića, kao i podizanje nogu na grudima (leži na leđima) i stražnjici (leže na trbuhu).

Liječenje kile kralježnice uz pomoć Evminovove ploče najčešći je način vježbanja na ovom simulatoru.

kontraindikacije

Evminova ploča u cjelini je sigurna. Ali, kao i svaki drugi terapijski lijek ima popis kontraindikacija, pa ih ovaj simulator ima. Kontraindikacije za istezanje kralježnice na dasci mogu biti sljedeće:

 1. Osteoporoza bolesti.
 2. Onkološke bolesti.
 3. Bolest srca.
 4. Početno razdoblje rehabilitacije nakon ozljede ili operacije.
 5. Akutno razdoblje bilo koje bolesti kralježnice.
 6. Infektivne infekcije kralješaka.

Izrada ploča Evminova učiniti sami

Board za kralježnicu Evminova to učiniti sami. Zbog činjenice da je ovaj simulator trenutno u velikoj potražnji, mreža se počela pojavljivati ​​pitanja o mogućnosti izrade sami. Danas su sportovi kod kuće postali popularni, a ploča Evminov, zbog jednostavnog dizajna, može se napraviti kod kuće, a vježbanje se može izvoditi i bez napuštanja doma.

Tu je simulator crtanja dizajna. U početnoj fazi potrebno ga je pažljivo proučiti. Možemo napomenuti da on ne sadrži nikakve posebno složene elemente i mehanizme.

Nakon proučavanja crteža trebate kupiti građevinski materijal. Sve što je potrebno možete lako pronaći u trgovini, naime, trebat će vam:

 1. Ploča za nosivi dio simulatora (prikladna trupna iverica, debljina po vašem nahođenju, ali je poželjno ne uzeti previše tanka). Dužinu koju odaberete ovisno o vašoj visini.
 2. Vozilo je izrađeno od drva, koje je njegova baza.
 3. Za krajeve - komad izdržljivog drva (na primjer, javor).
 4. Montažna šina (2 metra) može se koristiti za pričvršćivanje nosača.
 5. Lanac (3 metra) debljine 4 milimetra morat će montirati ploču.
 6. Držite se za donju bazu, a drugu za nosač prečke.

Također ćete trebati male dijelove, bez kojih se konstrukcija jednostavno neće održati, naime vijci, metalne šipke, podloške i matice, vijci, karabini, tiplovi (za zid), kuke i čavli.

Kako bi se dizajn dizajnirao u jedan simulator, potrebni su vam alati: bušilica, pila, metalna pila, odvijač, set odvijača, čekić.

zaključak

Simulator koji je jednostavan u strukturi može biti jedan od najučinkovitijih načina liječenja. Zbog činjenice da su vježbe fizikalne terapije dobre za zdravlje tijekom razdoblja rehabilitacije, pomažu održati tijelo u dobrom stanju. Ne zaboravite da postoje indikacije i kontraindikacije koje se moraju poštivati. Međutim, kao što možemo vidjeti, u mnogim je slučajevima ovaj simulator učinkovit tretman.

Možete je sami sastaviti kod kuće jer već postoje detaljne upute za to. Samo nemojte zaboraviti da je bolje početi koristiti ploču Evminov pod vodstvom stručnjaka za terapiju vježbanjem, i moći ćete nastaviti nastavu kod kuće.

Evminova profilaktičko liječenje leđa

Evminova ploča je ravna površina s rukohvatom, čija je širina nešto veća od veličine ljudskog torza, fiksirana pod nagibom prema zidu uz pomoć nosača. Redovita nastava na dispanzeru pomaže u uklanjanju bolova u leđima, obnavljanju motoričkih funkcija pojedinih kralješaka i normalnoj cirkulaciji krvi u tijelu.

Sadržaj

Vježbe za kralježnicu na ploči Evminov je tretmansko-profilaktički kompleks s ciljem rastezanja kralježaka pod težinom vlastitog tijela. Metoda treninga na simulatoru se učinkovito koristi kod raznih bolesti leđa. Zbog istezanja kralježnice uklanja se prekomjerno opterećenje pojedinih kralješaka, opuštaju mišići, normalizira se cirkulacija krvi i povećava elastičnost ligamenata.

Dizajn ploče Evminova kod kuće

Terapijski učinak zanimanja

Ploča za kralježnicu, zbog fiksacije strukture pod određenim kutom nagiba, omogućuje vam da se uključite u fizikalnu terapiju u ležećem položaju, u poluvisu, glavi gore ili dolje.

Temeljne odredbe o Evminov simulatoru

Tijekom izvođenja kompleksa nastaje:

 • vučenje kralježnice;
 • istezanje svih skupina mišićnih vlakana, uključujući skeletna vlakna;
 • opuštanje mišićnog okvira;
 • povećanje interdisk prostora;
 • obnavljanje cirkulacije krvi zbog eliminacije kompresije krvnih žila kralješaka;
 • povećava fleksibilnost kralježnice;
 • obnovljena je pokretljivost pojedinih kralješaka;
 • jačanje mišića zbog statičkog opterećenja.

Preporučamo da se uz ovaj članak upoznate s vježbama za sakralni dio kralježnice.

Glavne dijelove kralježnice koje se istražuju

Važno: Pokrete na simulatoru treba odabrati kvalificirani liječnik tjelovježbe, uzimajući u obzir trenutnu dijagnozu pacijenta i fazu bolesti. Prvi tečaj se preporučuje polaganju u medicinsku ustanovu kako bi se proučavala tehnika izvođenja pokreta. Možete nastaviti fizikalnu terapiju kod kuće.

Medicinski kompleks i njegove sorte

Ovisno o odredištu postoje četiri glavne vrste gimnastike koje se izvode na dasci za leđa:

 • wellness ili preventivni;
 • fizioterapiju;
 • sportske;
 • posebna.

Prethodno smo opisali skup vježbi za vratno-torakalnu kralježnicu i savjetovali smo da članak dodate u knjižne oznake.

Za sve vježbe za kralježnicu na ploči Evminov postoji jedno pravilo - treba ih izvoditi glatko, polako. Ako se pojavi nelagodnost ili umor mišića, sesija se može prekinuti nastavkom sljedećeg dana.

Preporučujemo da pročitate članak o primjeni eliptičnog simulatora spinalne kile.

Najjednostavnije vježbe na ploči Evminova:

 • morate leći na simulatoru pod kutom od 20 stupnjeva, držati prečku rukama, polako istezati noge uz dasku, opuštajući uzdužne mišiće leđa. Ponovite 2-3 puta. Postoji produljenje cijelog kralješnice;
 • sličnim početnim položajem, noge se izravnavaju i naizmjence izvode kretnje poput njihala u svakom smjeru, možete dodati podizanje nogu. Napravite nekoliko ponavljanja. Lumbalna regija je opuštena;
 • ležeći na trbuhu, držite stražnju ploču dlanovima, odložite koljena, podignite bradu do prsa. Isto se može učiniti i na leđima. Izvršite 2-3 ponavljanja. Kretanje doprinosi istezanju vratne i prsne kralježnice.

Važno: Ukupno trajanje fizikalne terapije je pola sata. Međutim, početak tečaja s kraćim trajanjem - od 10-15 minuta. Preporučena učestalost nastave je 3-6 puta tjedno. Najučinkovitiji je individualni raspored koji je sastavio liječnik.

Indikacije i kontraindikacije

Glavni simptom u kojem se prikazuju vježbe na ploči Evminova je bol u stražnjem dijelu. Dokazana je učinkovitost tehnike u liječenju sljedećih dijagnoza:

 • degenerativnih bolesti diska;
 • hernijne intervertebralne diskove;
 • skolioza, lordoza;
 • kronični oblik išijasa;
 • išijas;
 • ankilozantni spondiloartritis;
 • lumbalgia.

Relativna indikacija za vježbe za kralježnicu može se pripisati narušavanju procesa spinalnog živca.

Za one koji iz nekog razloga sami žele napraviti Evminovsku ploču - primjenjujemo mali približni crtež.

Prije početka tečaja pomoću simulatora, morate se pobrinuti da nema kontraindikacija koje su:

 • onkologija;
 • mentalni poremećaji;
 • teška aritmija;
 • oštećenje kičmene moždine ili kralježnice;
 • tuberkuloze;
 • gnojni upalni procesi kostiju, mišićnog tkiva, zglobova, unutarnjih organa i sustava;
 • dobi do 8 godina.

Vježbe za kralježnicu na ploči Evminova

Danas nudimo članak na temu: "Vježbe za kralježnicu na ploči Evminov". Pokušali smo sve jasno i detaljno opisati. Ako imate pitanja, pitajte na kraju članka.

Evminovin profilator je dizajn koji predstavlja široku ploču s prečkom i naglasak na mogućnost podešavanja kuta nagiba. Uređaj se koristi za jačanje mišićnog okvira leđa i istezanje kralježnice. Učinkovit je u liječenju osteohondroze, skolioze i drugih bolesti kralježnice.

Tehnika Evminov, koja se koristi pri vježbanju na ovom simulatoru, uključuje izvođenje pokreta male amplitude pod kutom nagiba do poda od oko 20 stupnjeva. Taj položaj pridonosi istovaru mišića tijela, što povećava veličinu međukraljnih prostora u kojima se nalaze diskovi. U budućnosti, instruktor fizikalne terapije određuje popis vježbi ovisno o individualnim značajkama patologije.

Evminovljevo profilaktičko sredstvo također se koristi za distrakciju kralježnice kako bi se spriječili napadi boli. U tu svrhu, terapijska tjelovježba (terapija vježbanjem) odabire se u skladu s načelima ispravnog disanja prema Katharine Schroth.

Simulator se može instalirati iu medicinskim ustanovama iu jednosobnom stanu. Ne zauzima velike površine, a kada se presavije, ima minimalne dimenzije.

Ljekovita svojstva proizvoda

Evminov profilator temelji se na zakonima razvoja kralješnice, koje je proučavao Ilizarov, poznati ortoped. Znanstvenik je primijetio da prekomjerno istezanje mišićnih vlakana dovodi do obnove kostiju, tkiva i krvnih žila.

Evminov metoda modulira taj učinak kombiniranjem leđne moždine s istodobnim jačanjem skeletnih mišića leđa. Većina vježbi na simulatoru izvodi se na pola vida, ležeći ili spušteni. Ovaj položaj omogućuje vam opuštanje mišićnog okvira leđa. U isto vrijeme, uz pomoć glatkih vježbi, postiže se istezanje skeletnih mišića.

Za poboljšanje učinka, Evminova simulator se izrađuje pojedinačno u posebnom centru za značajke ljudskog kralježničkog stupa. Još bolje, instalirat će ga obučeni inženjeri. Međutim, takva ploča može se izraditi samostalno, ali je potrebno uzeti u obzir sljedeće značajke:

 • Krutost ploče;
 • Koeficijent proklizavanja;
 • Razina sile trenja;
 • Otpornost na deformacije.

U potvrdu visoke učinkovitosti simulatora Evminov, čitatelji bi trebali obratiti pozornost na činjenicu da je izum patentiran ne samo u zemljama ZND-a, nego iu Europi.

Klasična ploča Evminovog profilaaktora predstavlja površinu koja se sastoji od 8 fragmenata. Izrađeni su od drva različitih vrsta. Za praktično pričvršćivanje osobe uređaj je opremljen ručkama i šarkama za pričvršćivanje na zid.

Značajke tehnike

Evminovljeva metoda temelji se na olakšavanju rada kralježnice u horizontalnom položaju. Poznato je da intervertebralni diskovi nemaju neovisnu opskrbu krvlju. Hranjive tvari dolaze iz obližnjih kralježaka. Kod deformiteta kralježnice dolazi do kompresije diskova i oštećenja kralješaka. U tom slučaju, prekida se dotok krvi. Da biste ga vratili, morate "rastegnuti" intervertebralne diskove. Patološke promjene ometaju taj proces, pa se osteohondroza promatra na pozadini bilo kakvog pomicanja kralježnice.

Biti angažiran na medicinskoj ploči, moguće je modulirati gore opisani postupak. Kao rezultat svakodnevnih vježbi na ploči, hranjive tvari i voda počinju teći u hrskavično tkivo. To dovodi do povećanja veličine kralježnice, što se može provjeriti mjerenjem visine tijela prije i nakon treninga u ambulanti.

Izumitelj uređaja sam preporučuje da djeca od 8 godina budu angažirana na kosoj dasci. Nažalost, obuka na simulatoru za starije osobe ne pomaže u uklanjanju deformiteta kralježnice, već samo radi povećanja rasta.

Skup vježbi na kosoj dasci

Evminovljev profilator omogućuje izvođenje niza vježbi snage s minimalnom primjenom jačine kostiju. U isto vrijeme, fizičke vježbe ne oštećuju kralješke i minimalno opterećuju mišiće.

Međutim, treba imati na umu da postoje opasne vježbe koje dovode do istezanja parvertebralne zone:

 • Naginje se lijevo i desno s dizanjem utega;
 • Uvrtanje s kutom većim od 20 stupnjeva;
 • Čučanje s opterećenjima.

U profesionalnim centrima za rehabilitaciju, gimnastički kompleksi na nagnutoj dasci podijeljeni su u skupine ovisno o pacijentovoj patologiji:

 1. Programi liječenja - za pogoršanje i liječenje bolesti kralježnice;
 2. Wellness programi - za prevenciju;
 3. Sportski programi - s ciljem izgradnje izdržljivosti i snage mišića;
 4. Posebni programi za oblikovanje i rast tijela.

Evminova metoda u liječenju bolesti kralježnice:

 1. Blagi način vožnje;
 2. 2 seta tjelesnih vježbi koje je preporučio liječnik;
 3. Trajanje treninga nije dulje od 30 minuta;
 4. Raznovrsnost ponavljanja - od 3 do 6 puta dnevno;
 5. Priroda i tempo izvršenja je glatka i spora;
 6. Trajanje tečaja od 2 do 12 mjeseci.

Indikacije za program liječenja:

 • Bol u leđima;
 • Različiti stadiji osteohondroze;
 • Intervertebralna kila;
 • Kronični išijas u akutnoj fazi;
 • Lumbishialgia (bol u donjem dijelu leđa i udova zbog kompresije korijena živaca);
 • Ankilozantni spondilitis (kalcifikacija ligamenata uz kralježnicu);
 • Bolest skoliotika.

Evminov ploča za profilaksu za bol u donjem dijelu leđa uzrokovana štipanjem kralježničnih živaca može povećati bol, pa se preporuča da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije početka vježbi.

kontraindikacije

Evminovljevu metodu u liječenju bolesti kralježnice ne odobravaju svi liječnici. Distrakcija (istezanje, vuča) je metoda pasivnog opuštanja, koja doprinosi širenju intervertebralnih prostora, ali mnogi liječnici dovode u pitanje terapijski učinak.

Obično, čim se osoba vrati s nagnutog položaja na dasci u okomiti položaj, bolni sindrom se povećava. Kao rezultat toga, profilaksa u kompleksu liječenja zakrivljenosti kralježnice koriste instruktori iz specijaliziranih rehabilitacijskih centara u kombinaciji s fizioterapijskom metodom. Temelj liječenja patologije je klasična fizioterapija (fizikalna terapija).

Postoje kontraindikacije za vježbe prema gore navedenoj metodi:

 • Onkološko obrazovanje;
 • Mentalni poremećaji;
 • tuberkuloze;
 • Teška aritmija;
 • Gnojna upala koštanog tkiva;
 • Traumatske ozljede kralježnice s ozljedom kralježnice.

Budući da Evminov ploča zahtijeva znatan fizički napor i oduzima mnogo vremena osobi, bolje je koristiti ga kao dodatnu metodu za liječenje patologije kralježnične moždine.

Međutim, uz istrajnost i strpljenje, profilaksa će pomoći u uklanjanju bolesti. Preporučamo nekoliko vježbi koje se mogu izvoditi kod kuće na ovom simulatoru:

 • Stavite leđa na ploču pod kutom od 20 stupnjeva. Držite se šanka i koncentrirajte se na istezanje kralježnice. Da biste to učinili, povucite noge. Broj ponavljanja je 2-3;
 • Poluwis s nogama na podu djeluje na sljedeći način: objesite ruke na prečku. U tom slučaju spustite noge uz rubove klupe. Opustite se i osjetite istezanje kralježnice;
 • Sljedeća vježba je usmjerena na uklanjanje zakrivljenosti kralježnice. Odmaknite dlanove dlanovima na trbuhu. Zategnite mišiće potkoljenice i pokušajte dotaknuti prsa do brade. Postupak ponovite 2-3 puta;
 • Uhvatite šipku za profilaksu rukama i polako se počnite ljuljati nogama u jednoj i drugoj strani. Zatim okrenite kralježnicu, ali nježno (pod kutom ne većim od 20 stupnjeva).

U zaključku, želio bih napomenuti da se metoda Evminov ne koristi kao individualna i jedini način liječenja bolesti kralježnice. Bolje je koristiti ga u kombinaciji s klasičnom terapijom vježbanja, ali samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Među brojnim složenim, stacionarnim tipovima simulatora, koje vidimo u izobilju u dvoranama, postoji onaj koji izgleda neupadljivo i vrlo jednostavno. Ali to je ta jednostavnost i očarava. Radi se o ploči Evminova. Potpuni kompetentni naziv ovog simulatora je Evminovljev profilaktor.

Evminovljev profilator i njegove univerzalne funkcije

Naziv ovog uređaja za kralježnicu već je postavio njegovu glavnu svrhu: prevenciju.

Uz pomoć jednostavnih vježbi koje se izvode na ovoj dasci moguće je spriječiti nastanak promjena degenerativno-distrofičnog tipa u kralježnici:

 • osteochondrosis
 • skolioza
 • Intervertebralna disk hernije

Evminovin profilaktor također se koristi za liječenje patoloških bolesti ovog tipa:

 • intervertebralna diskopatija (izbočine, kile)
 • zglobna displazija (s skoliotičkim deformitetima)
 • mišićne disfunkcije (atrofija nekih mišića i prenaprezanje drugih)

Primijeniti simulator i za potrebe sanacije i restauracije:

 • nakon akutnog razdoblja bolesti
 • nakon operacije kralježnice

Važno je:

Uporaba Evminovog profilaktičkog sredstva u terapijske svrhe bez provjere dijagnoze može biti štetna, a ne korisna. Prije početka vježbi na njoj, svakako posjetite liječnika kralježnice.

To jest, ako imate radikulitis (bol u leđima nerazumljivog uzroka), onda nemojte žuriti da se popnete na dasku, ali idite prvo do specijalista.

Kontraindikacije za uporabu profilaktičkih sredstava

Nemoguće je angažirati se na simulatoru, ako postoje:

 • Povreda kralježnice
 • osteomijelitis
 • Tuberkuloza kostiju
 • Onkološke formacije u kralježnici
 • Ozbiljni kardiovaskularni poremećaji
 • Aneurizma srca i aorte
 • osteoporoza
 • Egzacerbacije kroničnih bolesti
 • Mentalni poremećaji

Zašto voljeti odbor Evminova

Video: pregled bolesnika na ploči Evminova:

Simulator Evminova zasluženo je osvojio odobravanje brojnih recenzija ljudi iz sljedećih razloga:

 1. Jednostavan je u dizajnu (čak ga možete i sami izraditi)
 2. Ima relativno nisku cijenu.
 3. To je najsigurniji od svih tipova simulatora, od kojih su neki više slični instalacijama za obuku astronauta, a ne za liječenje pacijenata.
 4. Profilator je opremljen Glisson petljom, koja omogućuje da se koristi za vađenje cervikalne kralježnice i liječenje cervikalne osteohondroze i kile.

Upozorenje! Bez dijagnosticiranja ortopeda nemoguće je samostalno donijeti odluku o proklizavanju vrata pomoću Glisson petlje!

Evminov profilaktor objedinjuje sve mogućnosti koje individualno osigurava fizioterapija i istezanje.

Dakle, korištenje Evminov preventer omogućuje

 1. Vraćanje stabilnosti mišićno-ligamentnog aparata (uklanjanje mišićne asimetrije)
 2. Provoditi zglobnu repoziciju (postavljeni zglobovi koji su raseljeni tijekom skolioze)
 3. Uz pomoć vučne (ispušne) metode povećati udaljenost između kralježaka

Kako je hauba na simulatoru

Zahvaljujući vučnim svojstvima, simulator se može uspješno koristiti za kućne ispušne plinove. Čak i ako budete na brodu 20 do 30 minuta tijekom akutnog razdoblja bolesti, bol može smanjiti ili čak ukloniti.

Napa se pojavljuje zbog sljedećih čimbenika:

 • postavljanje simulatora pod podesivim kutom, počevši od malog kuta i postupno ga povećavajući
 • vježbe istezanja niske amplitude, nakon čega slijedi povećanje raspona
 • izometrijske (statičke) vježbe
 • ljuljanje na ploči (izrađeno je od posebnog savitljivog materijala)

Videozapis u nastavku prikazat će detaljnije:

 • o tome što čini Evminov profilaktor
 • o načelu njegova rada
 • pokazati najjednostavnije vježbe

Video: Kako radi Evminov profilaktor

Kako je rehabilitacija na Evminovinoj preventivi?

Vježbe su podijeljene u tri kategorije prema razdoblju bolesti:

U skladu s razdobljem odabire se režim vježbanja:

 • nježan
 • Oporavak (srednji)
 • trening

Vježbe na preventivnom radu provode se u različitim kombinacijama položaja i smjerova:

 • Na leđima i trbuhu
 • Glavu gore i dolje

Kut instalacije ploče

 • 8 - 90 °
 • negativni kut:
  od 90 do -25 ̊

Ugradnja ploče pod negativnim kutom omogućuje njezino korištenje

 • vježbe u položaju "vješanja"
 • implementaciju poklopca pomoću petlje Glisson

Materijal i oprema Evminovog simulatora

 1. Ploča je izrađena od prirodnog drveta, bora
 2. Pored Glisson petlje, komplet za održavanje uključuje: 8 ručki (4 velike i 4 male), Rug, Mjerač rasta, Kabel za podešavanje
 3. Sam profilaktor je opremljen pokretnim kolicima, koja se mogu ugraditi i učvrstiti na ploču ploče, prilagođavajući se pacijentovoj visini.

Ugradnja zaštitnika

Evminova zajednica preporučuje montirati na zid, ili iznad vrata.

Pričvršćivanje se izvodi pomoću kabela za podešavanje, koji je na jednom kraju pričvršćen kukom koja je prethodno pričvršćena na zidni utikač.

Držač mora biti siguran i izdržati težinu tijela zajedno sa simulatorom.

Drugi kraj kabela je opremljen kukom, kojom se podešava visina ploče.

Video: Instaliranje simulatora kod kuće

Terapijske vježbe na dispanzeru Evminova

Nježni način rada

Način vježbanja trebao bi biti lagan ili izometričan.

Ploča je postavljena na blagoj padini.

Vježba za opuštanje mišića iliopsoas:

 • Povlačimo čarape na sebe, smanjujemo i širimo noge
 • Naizmjence, savijte noge u zglobu koljena, dok stopalo - na dasci ili na podu
 • Prvo spustite jedno koljeno do prsa, zatim oba koljena
 • Povukao je koljena u stranu, a zatim se vratio u početni položaj
 • naprezamo trbušne mišiće, donji dio leđa pritisnemo na ploču
 • bez kidanja donjeg dijela leđa s površine dispanzera, u isto vrijeme pokušavamo se saviti u lumbalnoj regiji

Vježbe se kombiniraju s izdisanjem.

Dodatne prednosti takvih vježbi:

Normaliziraju krvni tlak i broj otkucaja srca.

Razdoblje oporavka

U razdoblju oporavka vježbe su dinamičnije.

Kut ploče se može povećati.

 • Ravne noge podižu se držanjem
 • Uvijanje s savijenim nogama u koljenima lijevo i desno
 • Zatezanje koljena prema licu, itd.

Na kraju možete povezati parvertebralne (ravnanje mišića):

 1. U položaju "glave prema dolje", ležeći na dasci s leđima, učvršćenim na prečku simulatora, podignite gornji dio tijela (ruke su povezane na stražnjoj strani glave)
 2. Ležeći na trbuhu, naizmjenično podižu noge ispravljene

Vrlo je važno spriječiti povećanje lumbalne lordoze, tako da je vježba bolje izvršiti na takav način da je lumbalna regija iznad prsa: to jest, torzo treba usmjeriti naopako.

Dinamičke vježbe na kraju razdoblja oporavka mogu se izvesti na njihaljci.

Način vježbanja

Tijekom treninga vježbe su složene i dinamične.

Ploča montirana nagnuto od 60 do 80

U teretanu su dodane još tehnike za pojačavanje snage.

Video: Skup vježbi za kralježnicu na ploči Evminova

Osim preventivnih, terapijskih i rehabilitacijskih svojstava, profilaksa se može koristiti iu dodatne svrhe:

 • Povećati rast
 • Opuštanje mišića nakon povećanog stresa

Evminov simulator jako voli sportaše: vrlo je dobro opustiti se na njemu nakon napornih treninga i natjecanja.

Kako to učiniti i kako se ukrcati na ploču i "otići" s nje, ovo je sljedeći video:

Video: Vježbe za opuštanje i oporavak

Čuvena Evminovova ploča i vježbe kralježnice odličan su način za obnovu zdravlja vaše kralježnice, jačanje i jačanje cijelog mišićnog okvira. Evminova ploča, ili profilaktor, je poseban dizajn koji izgleda kao prilično široka ploča s prečkom. Naglasak je da bi se mogao samostalno podesiti kut nagiba. Ovim uređajem možete izliječiti mnoge bolesti kralježnice, osobito korištenje ploče s osteohondrozom.

Metoda koju je predložio Evminov pretpostavlja da će osoba izvoditi jednostavne pokrete, ali u isto vrijeme kut nagiba biti će približno 20 °. Ovaj položaj tijela omogućuje vam da brzo opustite mišiće, proširite prostor između kralježaka, gdje se nalaze diskovi. Osim toga, ovisno o bolesti, stručnjaci mogu ponuditi puno vježbi na ploči Evminov.

Pozitivan učinak profilaktičkog djelovanja na ljudsko tijelo

Ovaj profilaktor nastao je zahvaljujući brojnim eksperimentima ortopeda Ilizarova. Upravo je on dokazao da ako se lagano protegne mišićna vlakna, to postaje dobar poticaj za pokretanje različitih procesa oporavka koji se počinju javljati u kostima, krvnim žilama i tkivima.
Uz pomoć Evminov ploče istodobno možete istovariti kralježnicu i ojačati mišiće. Mnogo je vježbi, ali gotovo sve se izvode u tri pozicije: ležanje, spuštanje glave ili u poluvisnom stanju. Zanimljivo je da se apsolutno sva kretanja moraju izvoditi glatko. To je ono što daje učinak opuštanja i istodobno jača mišiće leđa.
Kako bi učinak vježbi na ploči Evminov bio primjetniji, ovi su uređaji napravljeni po narudžbi. To vam omogućuje da uzmete u obzir sve značajke ljudske kralježnice. Potrebno je povjeriti stručnjake i instalirati preventivnu. Neki ljudi mogu napraviti vlastiti dizajn. Vrlo je važno uzeti u obzir nekoliko značajki takvog uređaja za obuku, i to:

 • krutost ploče;
 • koji je koeficijent proklizavanja;
 • razina sile trenja;
 • površina konstrukcije se ne smije deformirati.

Evminova ploča je prilično popularan proizvod koji se koristi za liječenje kralježnice, ne samo u zemljama ZND-a, nego i diljem Europe. Klasični profilaktor sastoji se od osam fragmenata koji su načinjeni od različitih vrsta drva. Kako bi se dizajn sigurno učvrstio, ručke i šarke se postavljaju na površinu. To vam omogućuje da pričvrstite ploču na zid.

Značajke liječenja s pločom Evminova

Evminova ploča, kao i njegova metodologija vježbanja, u potpunosti su usmjereni na olakšavanje rada kralješaka, osobito kada je njegova kralježnica u horizontalnom položaju. Sigurno mnogi ljudi znaju da diskovi koji se nalaze između ljudskih kralješaka ne dobivaju potrebnu opskrbu krvlju. Sve potrebne hranjive tvari dolaze isključivo iz obližnjih kralješaka. Ako kralježnica ima malu deformaciju, diskovi se komprimiraju i dolazi do oštećenja kralješaka. Tijekom takve kompresije nema gotovo nikakvog dotoka krvi. Da bi se ovaj proces vratio, potrebno je istegnuti diskove, inače može doći do stvaranja intervertebralne kile.
Kada je zbog patologije došlo do prestanka ili smanjenja opskrbe krvlju, tada se (ponekad čak i beznačajno) premještanje događa u kralježnici, a rezultat takve promjene je osteohondroza.

Ako redovito vježbate na ploči Evminov, možete spriječiti pomicanje kralješaka i prestanak njihove opskrbe krvlju.

Nakon što je kralježnica rastegnuta, sve potrebne hranjive tvari i voda slobodno teče u kralješke i intervertebralne diskove. Ako dugo vježbate na ambulanti, tada će se veličina kralježnice postupno povećavati. Nakon nekog vremena to će utjecati na visinu tijela, koja također može postati nešto veća nego prije.
Stručnjaci preporučuju započinjanje nastave na sličnom simulatoru od 8 godina. U slučaju starijih osoba, samo se može povećati rast, ali deformitet se ne može eliminirati u takvoj situaciji.

Vježbe na ploči Evminova

Možete raditi različite vježbe na ploči Evminov, ali u isto vrijeme minimalni napor je pridodan njihovoj provedbi. Potpuno se opušta kralježnica i rade samo mišići leđa.
U mnogim rehabilitacijskim centrima gdje se koristi Evminov profilaktički lijek, sve su vježbe podijeljene u nekoliko skupina ovisno o patologiji osobe:

 • programi liječenja koriste se u pogoršanju raznih bolesti kralježnice, uključujući kile;
 • wellness programi se koriste kao prevencija;
 • sportski programi - trening mišića leđa, čiji je cilj ojačati ih;
 • Posebni programi koriste se za povećanje visine ili gubitka težine, za podešavanje slike.

Najpopularnije vježbe

Morate ležati na dasci pod kutom od 20 °. Opustite se i objesite na prečku. Obratite pozornost na kralježnicu koja se počela rastezati. Za veći učinak, morate lagano ispružiti noge. Trebate ponoviti ovu vježbu 2-3 puta.
Učinkovita vježba je pola stopala s nogama na podu. Da biste to učinili, morate objesiti ruke na šipku profilaktičke, noge idu dolje na oba ruba ploče. Pokušajte se što više opustiti i osjetite kako se kralježnica postupno proteže i odmara.
Da bi se uklonili deformiteti kralježnice i njegove manje zakrivljenosti, potrebno je odmoriti dlanove na strukturi. Da biste to učinili, budite na želucu. Naprezite svoje mišiće što je više moguće i pokušajte staviti bradu na prsa. Vježba se izvodi u nizu najviše tri puta.
Praktično svaki program vježbanja u Evminovom dispanzeru ima takvu vježbu kao što je pomicanje i uvijanje. Da biste ga izvršili, čvrsto uhvatite prečku i počnite se jako polagano ljuljati u različitim smjerovima. U tom slučaju, njišuće ​​se treba izvoditi samo s nogama. Zatim napravite nekoliko spinalnih obrata. Njih treba obaviti što je moguće više pažljivo i pažljivo, a kut zakretanja ne smije biti veći od 20 °.
Potrebno je polako izvoditi vježbe na Evminovoj ambulanti. U tom slučaju trajanje treninga ne bi trebalo biti dulje od 30 minuta. Možete ponoviti trening nekoliko puta dnevno, stručnjaci preporučuju prosječno 3 - 6 sesija dnevno. Tijek liječenja je dosta dugačak, a trajanje liječenja ovisit će o bolesti i njezinoj ozbiljnosti. Prosječno trajanje nastave je 2 - 12 mjeseci.

Nastava na ploči Evminova, naravno, vrlo je korisna za ljudsko tijelo, ali poželjno je kombinirati ih samo s vježbanjem. Osim toga, prije početka treninga trebate se posavjetovati sa stručnjakom. Pomoći će vam odabrati vježbe koje vam trebaju i ispričati vam o svim značajkama treninga u ambulanti.

Čim su se predstavnici ljudske rase iz poza na sve četiri u procesu evolucije pomaknuli u vertikalni položaj, njihova kralježnica počela se izlagati dodatnim teškim opterećenjima. Prema drevnim iscjeliteljima, izraženim u raspravama, uspravni čovjek koji hoda je mlad i zdrav jednako kao što je i njegova kralježnica - kralježnica - fleksibilna. No, ubrzani razvoj civilizacije, zajedno s udobnošću, doveo je do moderne hipodinamike homo sapiensa, koja uzrokuje negativne promjene u fiziološkim krivinama tijela zbog niske pokretljivosti i sjedilačkog načina života. Deformacija kralješaka koja nastaje na pozadini tih promjena narušava normalno stanje glavne potpore ljudskog tijela. Oko 90 posto ljudi koji žive na našem planetu pati od osteohondroze, koja je među pet najčešćih bolesti svjetske populacije. Jedinstveni kućni trener, ploča Evminov, pomaže ne samo da se riješi deformiteta i rasteže kralježnicu, nego i ojača mišiće koji ga podržavaju, kao i da spriječi pojavu strašnijih bolesti mišićno-koštanog sustava - radikulitisa, skolioze i drugih posturalnih poremećaja (lordoza ili kifoza).

Za koga je Evminov lektor namjeravao?

Tisuće ljudi čiji je rad povezan s dugotrajnim sjedenjem (za računalom, bilo kojim uređajem ili šivaćim strojem), kao i onima koji doživljavaju stalni ozbiljan stres na mišićno-koštanom sustavu, s pravom se nazivaju Evminovim vježbačem kao učinkovitim sredstvom za obnavljanje zdravlja leđima i sprečavanje mnogih. bolesti. Djeca i adolescenti koji nastavljaju razvijati hrskavicu i koštano tkivo mogu malo porasti ako redovito izvode istezanje i vježbe na ploči Evminova. Ljudi koji prelaze granicu od 45 godina trebali bi posvetiti posebnu pozornost ovoj sportskoj opremi. S godinama se fleksibilnost kralježnice smanjuje, mišići leđa gube elastičnost, pojavljuje se intervertebralna kila, diskovi se pomiču. Kao rezultat toga, postoje jaki bolovi koji uzrokuju mnoge fizičke i duševne patnje. Ploča za leđa Evminova može biti pouzdan pomoćnik u borbi protiv patologija kralježnice, ako je njezino korištenje odobrio liječnik. Također, preporučuje se čudotvorna profilaksa osobama koje pate od pretilosti, onih čija je težina blizu ili veća od 100 kg. Kod pacijenata slične težine, vježbe na vodoravnoj traci, zidne šipke, trčanje ili skakanje mogu uzrokovati traumu kralježnice od prekomjernih opterećenja, dok će ortopedski trener - ploča Evminova - omogućiti redovite vježbe u štedljivom načinu, podržavajući kralježnicu i smanjujući opterećenje. S istom svrhom - mekom, osjetljivom leđnom vježbom - mogu je koristiti pacijenti tijekom rehabilitacijskog razdoblja nakon operacije, u dogovoru s liječnikom.

Tko je stvorio ovaj koristan profilaktor

Predsjednik Vertebralnog i Zdravstvenog centra grada Kijeva Vjačeslav Vladimirovič Evminov autor je jedinstvenog dizajna preventivne ploče i medicinske tehnike uklanjanja mnogih bolesti kralježnice. Učinkovitost metoda liječenja potvrđena je brojnim znanstvenim istraživanjima Ministarstva zdravlja Ukrajine. Osnova tehnike je vježbanje i jačanje mišića leđa uz maksimalno istovaranje kralježnice. Danas je počasni trener Ukrajine V.V. Evminov nadaleko poznat u zemlji i inozemstvu, originali njegovog izuma, detaljno opisani na službenim stranicama njegove organizacije, mogu se naći u Medicinskom centru Olympia u Simferopolu, Alfa-RET istraživačko-razvojnom centru u Lipetsk, regionalnom Odjel za obnovu i rehabilitaciju kralježnice u Odesi, kao iu mnogim drugim zdravstvenim centrima u zemljama ZND-a i izvan njega: Rusiji i Poljskoj, Gruziji i Estoniji, Mađarskoj, Portugalu, Kazahstanu i Uzbekistanu.

Značajke korektora i metode

Izvorni profilaktor "Evminov Board" je sastavljen i lijepljen od lamela od osam vrsta drva prema posebnoj, znanstveno utemeljenoj tehnologiji. To osigurava dostatno otklanjanje ploče i njenu slabu amortizaciju - glavni uvjet za sigurnost i učinkovitost obuke na ovom projektilu. Na web stranici Centra Evminov možete se upoznati s programima studija, s kontraindikacijama, kao is pravilima u skladu s kojima se izvode vježbe za ploču Evminov.

Izrada korektora vlastitim rukama!

Valja napomenuti da su Evminovljeve industrijske preventive učinkovite školjke, ali nisu dizajnirane za svaki novčanik. Stoga mnogi razmišljaju o tome kako napraviti samu ploču Evminov. U isto vrijeme, možete spremiti na skupe materijale, ali još uvijek radna površina ploče treba imati dovoljnu krutost, biti glatka, umjereno skliznuti i ne upija vlagu.

materijali

Prvo, trebat će vam drvo borova, koje je lako kupiti na građevinskom tržištu. Dimenzije su 50x50x3000. Često se prodaje nečisto, namijenjeno za grube radove na gradilištu. Zatim je potrebno rezati kružnom pilom u dva različita dijela: prvi mora biti jednak ili malo veći od visine osobe, drugi mora biti oko 270 mm. Drugo, pogodna radna površina može se dobiti kupnjom iverice (iverice) širine 260 mm, a duljina odgovara rastu. Međutim, jedan će morati biti brzopotezan kako ne bi preplatio za cijeli list u obliku tanjura. Često su prisutni u prodaji. Možete koristiti dijelove koji ih čvrsto lijepe ili vrata iz starog ormarića iverice. Takva površina ne upija vlagu, slabo se klizi, glatka je i sigurna. Rub se može zalijepiti ukrasnom trakom. Treće, reznice za lopate (ili motike) bit će potrebne za poprečne grede. Jedan bi trebao biti od mekog drva vrsta s duljinom od 1 m s promjerom ne više od 40 mm, a drugi - 1,5 m, ali s promjerom od 30 mm, izrađene od hrasta ili bukve (tvrđe drvo). Zatim morate pripremiti dasku za stepenice, kao i rubove kočije i stepenica. Savršeno uklopljena ploča od javor 200x900 mm.

Hardver i učvršćivači

Zatim ćemo trebati za montažu: montažna šina, spojena (2000x40x2 mm), i hardver - vijak 70 x 8 mm, šipka 600 x 8 mm, podloške, matice. U izvornom simulatoru, radna ploča je suspendirana na super snažnom kabelu. Već proizvedena ploča Evminova vlastitim rukama (crtež vidi dolje) postavljen je na dugačak lanac od tri metra. Ona će čvrsto popraviti uređaj, pružajući mogućnost podešavanja visine. Podnožje ploče je najbolje mjesto za pričvršćivanje držača. Također nam je potreban požarni (pocinčani) karabin, upredeni ekspanzijski tiple, 50-mm vijci, debela guma za poprečni nosač, koji bi trebao biti smješten u blizini baze ploče. Potrebno je obložiti ovu prečku, a kočija i potporna greda - debelom tkaninom koja ne oblikuje nabore. Ne će škripati pod težinom tijela osjetio, veliki materijal.

Kako napraviti korektor za leđa

Evminova ploča, čije su dimenzije prikazane na slici ispod, izvedena je vještim rukama i kreativnim pristupom. Mljeli smo lopatu lopate veličine 60 cm, a rubnu traku utrljavamo s gumom (njezin završni dio), rezanjem komada iz materijala. Šilom u gumi pripremamo rupice, kroz njih nokte noktiju. Zatim prijeđite na drvo: izrežite duljinu poprečne grede i izrežite na glatko stanje. Koristeći rezače s krajeva, pripremamo prolaznu rupu i pravimo skakače. Na crtežu se može vidjeti da je pričvršćivanje lanca smješteno na stražnjoj strani šipke koja se mora omotati krpom. Popravit ćemo ga heftalicom. Na površini iverice ispod lanca pripremite polukružnu rupu. Navojne karike pričvršćujemo na drvenu šipku vijcima. U strop montiramo izdržljivu kuku. U nju uhvatimo karabin, vezujemo lanac, čiji donji kraj fiksira ploču pod kutom od 20 stupnjeva. Vozilo se sastoji od daske, izrezane na par fragmenata - 320 i 200 mm. Ispod njenog podnožja koristimo kratku šipku, dugu 270 mm, za dvije šipke dužine 0,8 cm, a za spajanje treba napraviti utor na krajevima, a zatim vijke čvrsto zategnuti. Pričvrstite kočiju na čavlima do prečke na krajevima. Donji dio vagona trebao bi biti slobodan za hodanje, tako da se ne klizi prema dolje, pričvrstite ga duž ukupne duljine grede pomoću montažne šine.

Kut nagiba

Za početnike, vježbe na ploči Evminov mogu se izvoditi s kutom nagiba ne većim od 15-20 stupnjeva. Ali morate biti sigurni da nema kontraindikacija. Uz jake bolove (osobito prisutnost kile) samozdravljenje je opasno! U razdobljima remisije, ako liječnik to dopusti, možete početi s najmanjim opterećenjem. Čak i uz laganu nelagodu koju vam donosi Evminov odbor, vježbe treba odmah zaustaviti!

Ustrajnost, strpljenje i redovito vježbanje

Smjestivši se na dasku s leđima, objesimo se na prečki, povlačimo noge, koncentrirajući se na istezanje kralježnice. Kut - ne više od 20 stupnjeva, ponavljanja - ne više od 2-3. Ostajući u istom položaju, spuštamo noge duž rubova ploče s obje strane i istegnemo kralježnicu na pola. Okrećemo se na želucu, naslonimo dlanove na klupu, naprezamo mišiće potkoljenice i podignemo bradu do prsa, pokušavajući je dotaknuti. Ova vježba pomaže eliminirati zakrivljenost kralježnice. Ležeći na leđima, držeći prečku, okrećemo noge, njišući se naizmjence u različitim smjerovima. Uvrtni kut kralježnice u isto vrijeme - ne više od 20 stupnjeva!

zaključak

Evminovljeva metoda, bez obzira koliko ona bila dobra, nije lijek za sve bolesti "stupa života", i nije jedina metoda liječenja. No, u kombinaciji s medicinskim promatranjem, postupcima, klasičnom terapijom vježbanja, masažom i redovitim vježbama, vrlo brzo će se kvaliteta života i zdravlja značajno poboljšati. A za osobe koje pate samo od hipodinamike i manjih poremećaja držanja, Evminov odbor će dugi niz godina postati pouzdan preventiv mnogih bolesti!

Vježbe za kralježnicu na ploči Evminova

Ploča Evminov (drugo ime je Evminov profilaktor) omogućuje glatko rastezanje kralježnice i povećanje mišićnog tonusa. Simulator se može koristiti tijekom rehabilitacijskog razdoblja nakon traumatskih i kirurških učinaka.

Što je to?

Evminova ploča je obično izrađena od borove šume. Ima izvjesnu fleksibilnost i prikladan je za specifično terapeutsko istezanje leđa. Obično to sugerira mogućnost prilagodbe visini osobe. Osim toga, ovdje je fiksirano osam olovaka - sve s različitim namjenama. Ponekad se postavi dodatni metar visine, petlja za posebne pokrete i otirač. Kut ploče možete podesiti kako bi rastezanje bilo jače ili glatko.

Obično se pred-reaktor postavi uz zid ili švedski zid. Uvjerite se da je ploča čvrsto fiksirana i da podržava težinu ljudskog tijela. Promijenit ćete razinu nagiba ovisno o trenutnim zadacima i stanju bolesnika.

Prednosti ploče Evminova - nije traumatično, lako se postavlja i koristi, ovisno o svojim ciljevima. Koristeći osnovnu shemu, možete napraviti vlastite ruke Evminovim profilaktorom. No, potrebno ga je primijeniti samo ako ste upoznati s mišljenjem vašeg liječnika neurologa. Vježbe na ploči imaju brojne kontraindikacije. Čak i terapija tjelovježbe za bolesti leđa treba biti pod kontrolom liječnika.

Kako radi

Evminov zajednica omogućuje izvođenje vježbi za kralježnicu u štedljivom načinu rada. Ovaj simulator možete koristiti na različitim pozicijama. Obično pacijent leži licem prema dolje ili prema gore, držeći ručke. U isto vrijeme, glava je viša od nogu, ali ponekad, primjerice, za vrijeme istezanja kile, glava bi trebala biti na dnu. Glissonova ušica se koristi za rastezanje vrata. No, primijeniti ga je dopušteno samo u prisutnosti iskusnog instruktora u terapiji vježbanja.

Neurolozi preporučuju Evminovljev profilaktor ako se muči od hernijalnih formacija, zakrivljenosti kralježnice i osteohondroze.

Također, indikacija može biti atrofija spinalnih mišića, bolest zglobova, protruzija međukraljnih diskova. Koristi se trener, uključujući i za vrijeme rehabilitacije nakon operacije. Pozitivni učinci vježbanja na ploči Evminov mogu biti sljedeći:

 • Uklanjanje boli;
 • Oslobađanje intervertebralnih diskova od pritiska kralješaka;
 • Liječenje sindroma zakrčenog živčanog korijena;
 • Povratak normalnih krivulja kralježnice;
 • Podizanje tonusa mišića leđa;
 • Prilagođeni zglobovi zglobova.

vježbe

Na ploči je Evminova izvodila vježbe za kralježnicu. Mogu se podijeliti u tri vrste ovisno o zadacima:

 • Nježne terapeutske vježbe;
 • Klase rehabilitacije;
 • Intenzivna obuka za prevenciju.

nježan

Potrebne su blage vježbe kako bi se normalizirali padovi tlaka, smanjili mišići kralježnice mišića kralježnice, poboljšala cirkulacija krvi. Kut bi trebao biti mali da ne bi previše utjecao na kralježnicu. Terapijske vježbe u nježnoj verziji nude se na sljedeći način:

 • Ležimo na leđima, povlačimo prste prema sebi, a zatim se glatko vraćamo na fiziološki položaj;
 • Savijte noge u zglobu koljena, a zatim, bez promjene položaja stopala, pomičite koljena u stranu i natrag;
 • Bez mijenjanja držanja, protezamo koljena do područja grudi, a zatim ih glatko vratimo natrag. Prvo, vježba se izvodi lijevom, a zatim desnom nogom;
 • Tada radimo isti pokret, samo noge rade sinkrono.

preventivan

Ako prođe period rehabilitacije, intenzitet klase lagano se povećava, kao i kut pod kojim se profilaktor nalazi. Zadatak je rastezanje leđa, ispravljanje položaja grebena. Pokreni njezine pomake poput:

 • Ležali smo na trbuhu. Držite tijelo u stabilnom položaju, držeći bočne ručke simulatora. Glatko počinje povlačiti noge do glutealne regije do maksimuma. Držimo na točki maksimalne napetosti pet do deset sekundi, lagano se vraćamo;
 • Okrećemo se leđima, držeći ručke, ne mijenjajući stav, podignemo noge pod pravim kutom.
 • Bez mijenjanja držanja, savijte noge u zglobu koljena, pokušavajući ih dotaknuti do područja grudi;
 • Sada lagano savijte noge i vodite ih dalje, bez otvaranja koljena, zatim lijevo, zatim desno;
 • Mijenjamo položaj - trebate pričvrstiti stopala iza ručki i spustiti glavu ispod nogu. Istodobno gledamo gore. Lagano povucite na vrh prsnog područja i rameni pojas, držeći dlan na stražnjoj strani glave.

intenzivan

U načinu treniranja, pretpostavlja se da su pokreti intenzivniji. Intenzivna opterećenja su potrebna kada se završi akutno razdoblje bolesti ili rehabilitacija nakon operacije. Ali moramo zapamtiti da degenerativno-distrofične promjene u hrskavici i njihove komplikacije ne prolaze bez traga. Uvijek postoji opasnost od recidiva, a kao preventivna mjera za leđa, režim treninga na ploči Evminov je vrlo prikladan:

 • Izvodimo iste pokrete koji su prikladni za rehabilitaciju, ali se kut povećava na osamdeset;
 • Ležimo na leđima, podižemo donje udove u sinkroni i držimo se pet do deset sekundi;
 • Okrećući trbuh, lagano podižemo noge i obavljamo glatke povlačenja;
 • Sada ležimo na leđima, ali glava je ispod nogu. Podignite tijelo do vrha, a zatim ga uklonite natrag.

kontraindikacije

Nažalost, postoje mnoge prepreke u liječenju kralježnice. Evminov ploču možete napraviti vlastitim rukama, to je najjednostavniji simulator. Iako je ploča općenito sigurna, postoje kontraindikacije za njezinu uporabu:

 • Onkološke bolesti (dok se puno kreću, pacijenti su u opasnosti da ubrzaju formiranje metastaza);
 • Osteoporoza (s ovom bolešću kosti postaju krhke, a vjerojatnost frakture naglo se povećava, što će onda biti teško rasti);
 • Srčani poremećaji kod kojih je fizička aktivnost kontraindicirana;
 • Akutno razdoblje bilo koje bolesti kralježnice;
 • Početno razdoblje rehabilitacije nakon ozljede ili operacije;
 • Infektivne infekcije kralješaka.

Koje su neophodne vježbe u suprotnosti s držanjem tijela?