Ortopedski jastuk za dojenčad: treba ili ne, koristiti s wrigglesom, sve "za" i "protiv"

U posljednjih nekoliko godina, u redovnim i online trgovinama sve više i više, možete vidjeti ortopedski jastuk za novorođenčad. Oni su potrebni da ih stavite pod glavu djeteta, kao što su jastučići namijenjeni djeci mlađoj od 1 godine. Ortopedski jastuk za dojenčad - predmet živih sporova. Neki vjeruju da je ova stavka korisna i bezopasna za dijete, drugi tvrde da nema smisla od jastuka. Dakle, mogu li se bebe polagati na takve jastuke, je li sigurno?

Što je to?

Proizvod je jastuk s usjekom u sredini ispod glave djeteta. Ispravno odabrani dodatak ne samo da anatomski ponavlja oblik vrata i glave djeteta, već također formira ispravan položaj vratnih kralješaka. To je glavni argument u korist ortopedskih jastuka.

Jastučnica je izrađena od 100% prirodnog pamuka, a kao nadjeva koristi se visokokvalitetni prozračni materijal. Kao punila često se mogu naći i heljda, bambus i drugi hipoalergeni materijali.

Leptirasti jastuk

"Leptir" - najčešći model ortopedskih jastuka. Iz naziva je jasno da proizvod u svom dizajnu podsjeća na leptira. Ovaj jastuk namijenjen je normalnom rastu i razvoju vratne kralježnice. Glava djeteta je fiksirana pomoću jastučića za pozicioniranje - specijalni bočni valjci. U ovom trenutku vrat je fiksiran u ispravnom položaju.

Neki modeli "leptira" imaju ne jednu, nego dvije funkcionalne površine. U jednom položaju, bebina glava je postavljena na jastuk dok leži na leđima, a druga strana je namijenjena za odmor na boku. Ovaj jastuk se može koristiti u dobi od 1 mjeseca. Širina i položaj valjaka mogu se prilagoditi kako beba raste. "Leptir" se koristi za 2 godine.

Naslon za glavu

Takav proizvod nije manje popularan među mladim majkama i njihovom djecom. Na njemu je ugodno spavati - širina jastuka se podudara s širinom jaslica. To je svakako veliki plus, jer tijekom sna beba često klizi iz običnih jastuka. Visina naslona za glavu je dovoljno udobna i bezopasna za vrat - kut nagiba je samo 15 stupnjeva.

Kako odabrati jastuk?

Prilikom odabira takve podloge, važno je obratiti pozornost na visinu proizvoda. Maksimalno dopušteno dizanje, ne šteti kralježnici, 30 stupnjeva, ne više. Ne manje važan detalj - punjenje jastuka. Kvaliteta materijala izravno utječe na zdravlje djeteta, jer dolazi u kontakt s jastukom gotovo pola dana.

Ako dijete nije sklon alergijama, bolje je odabrati prirodne sastojke. Ako se bojite alergijskih reakcija, kupite jastuk ispunjen sintetičkim hipoalergenskim materijalima.

Nekoliko preporuka o tome kako odabrati pravi jastuk:

 1. Oblici valjaka također su različiti, jastuk može biti u obliku pravokutnika, kvadrata, polukruga, s dodatnim valjkom. Važno je da visina proizvoda ne prelazi 4 cm.
 2. Nemojte uzeti previše mekani jastuk, bolje je odabrati model srednje tvrdoće. Bit će neugodno da beba leži na prejakom valjku, a previše mekani proizvod lako će izazvati nenormalan razvoj još ne potpuno formirane kralježnice.
 3. Budite sigurni da obratite pozornost na djetetovu reakciju na novost. Ako dijete ne voli jastuk, možete zaboraviti na miran san - beba će se nemirno vrtiti u snu, često se buditi, plakati ili čak ne zaspati. Ako dijete ne voli jastuk, nemojte misliti da će se naviknuti na to - bolje je promijeniti ga u drugi.

Argumenti za i protiv uporabe anatomskih jastuka

Je li dobro za bebe da spavaju na ortopedskom jastuku?

Stvarčice

To je ono što zagovornici kažu u prilog ovoj praksi:

 • jastuk sprječava zakrivljenost vratne kralježnice, a zakrivljenjem omogućuje uklanjanje defekta;
 • ispravljanje pogrešnog oblika lubanje;
 • smanjenje boli kod postporođajne ozljede;
 • zvuk i miran san;
 • anatomski ispravan položaj kralježnice;
 • opuštanje mišića vrata.

Ako se pojave problemi s vratnim kralješcima, jastuci će postati koristan alat za liječenje oboljenja u kombinaciji s masažom i medicinskom gimnastikom. Ovisno o težini bolesti, u težim slučajevima koristi se ortopedski (za profilaksu i rane stadije) ili korektivni jastuk.

kontra

Mnogi protivnici ortopedskih proizvoda za djecu navode sljedeće argumente u svoju korist:

 • djeca mlađa od 1 godine ne trebaju jastuke;
 • opasnost od gušenja i gušenja prilikom povlačenja zbog fiksne glave u jednom položaju;
 • povećano opterećenje vrata.

Najgorljivi protivnici ortopedskih pomagala jamče da se valjci mogu koristiti tek nakon jedne godine. Smatra se da nema smisla koristiti "leptire" ili valjke, ako beba raste i razvija se normalno - jednostavno ih ne trebaju.

Sporovi o tome kako štetni ili korisni jastuci još uvijek ne padaju ni na televiziji ni na internetskim forumima, čiji su pregledi iznimno kontroverzni.
Razlog za tako žestoke verbalne bitke je jednostavan - ortopedski jastuci i madraci relativno su novi izum i dugoročno se ne istražuju.

Do sada je premalo činjeničnog materijala koji bi jednom zauvijek odredio koristi i štete tih proizvoda.

Kao što možete vidjeti, postoje dva dijametralno suprotna pristupa upotrebi anatomskih valjaka za dojenčad. U svakom slučaju, konačna odluka ostaje za pedijatra. Ako nakon pregleda bebe liječnik smatra da mu je potreban ortopedski jastuk, kupi ga. Ako nema potrebe, bolje je ostaviti sve što jest.

Jedna od glavnih indikacija za uporabu proizvoda je tortikolis. Fiksiranjem vrata i glave u normalnom položaju, kvar se postupno korigira. Važno je liječenje provoditi pod nadzorom liječnika.

Uvjeti korištenja

Budući da dijete u prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja spava više od pola dana, jastuk će dugo ostati njegov vjerni pratilac. Glavna stvar je da se ne pretjerati - unatoč činjenici da su neki modeli preporučeni gotovo od rođenja, pedijatri savjetuju da ne koristite ortopedske uređaje prije 3 mjeseca starosti.

Činjenica je da jastuk može oštetiti prirodnu formaciju cervikalne regije, koja se tek formirala u prva 3 mjeseca života. Izuzetak su tortikolis, rahitis i deformirana lubanja. U ovom slučaju, jastuci su prikazani već od 2 tjedna.

Da bi jastuk bio koristan i prikladan, morate na njega pravilno položiti glavu i uzeti u obzir nekoliko čimbenika:

 1. starost djeteta, izbor modela i veličina jastuka ovisi o tome;
 2. Stanje zdravlja djeteta - ovisno o prisutnosti ili odsutnosti problema s vratom, preventivnim jastukom ili složenijim modelom koristi se kako bi se ispravio već nastali kvar.

Čini se da je vrlo jednostavno koristiti jastuk - gdje bi trebala biti bebina glava, postoji depresija. Ali u stvari postoji nekoliko nijansi. Dakle, ako pogledate valjak, otkrit ćete da je dizajniran asimetrično. Jedan dio jastuka je viši, a drugi niži. Ovdje nema greške i zato je - materija u drugom položaju glave dok leži na leđima i na boku.

Manja strana jastuka dizajnirana je za polaganje djetetove glave na njega kada leži u krevetu na leđima. Ovaj položaj vam omogućuje da držite vrat anatomski ispravan - glatko, bez prevrtanja. Ravni vrat vam omogućuje da pravilno rasporedite težinu i mišiće da se opustite. Kao rezultat toga, jedna korist: pravilno disanje, dobra opskrba krvlju, aktivno zasićenje mozga kisikom, što pozitivno utječe na njegov razvoj.

Najviši dio jastuka zatvoren je ispod glave djeteta kad spava na boku. I ovdje se mora slijediti pravilo: valjak mora odgovarati širini ramena djeteta, samo da bi vrat bio anatomski ispravno postavljen. Ako se valjak ne uklapa, bit će iskrivljen gore ili dolje, a na kraju - zakrivljenost kralježnice. Stoga, morate kupiti jastuk koji se točno uklapa u veličinu.

Kontraindikacije za uporabu ortopedskih jastuka

Dakle, kao što je gore navedeno, do 1 godine je bolje ne koristiti jastuke bez liječničke preporuke. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da, iako jastuk fiksira glavu i vrat u ispravnom položaju, on još uvijek ograničava kretanje djeteta u snu, što nije uvijek dobro. Ako usnuno novorođenče slučajno podrigne, neće se moći okrenuti na svojoj strani i kašljati. Strašno je zamisliti što se može dogoditi u takvom slučaju.

Zbog vlastitog mira i zdravlja djeteta, ako se često povrati, prestanite koristiti jastuke s čvrstom fiksacijom glave.

Trošak proizvoda

Ako odlučite kupiti ortopedski valjak ili "leptir" za dojenčad, cijena je važan čimbenik pri odabiru proizvoda. Jedan pad će vas koštati 400-2500 rubalja. Na troškove "leptira" ili jednostavnog valjka utječe nekoliko čimbenika:

 1. Marka proizvoda. Davno je poznato, više popularan brand, skuplji proizvod. S druge strane, kupnjom jastuka od renomiranog proizvođača, iako po skupljim cijenama, možete biti sigurni u visoku kvalitetu proizvoda;
 2. Materijal od kojeg je proizvod izrađen. Cijene prirodnih punila i tkanina po znatno višoj cijeni za ne manje od kvalitetnih, ali sintetičkih analoga;
 3. dimenzije;
 4. Mogućnosti. Mnogi ortopedski jastuci dolaze s madracima;
 5. Trgovina ili Internet. Putem Interneta, u pravilu, jeftinije je naručiti, ali dostava robe vrijedi razmotriti. Neke trgovine šalju kupnju besplatno, što vam omogućuje da malo uštedite.

Od koje godine i što je ortopedski jastuk za novorođenče?

Prije rođenja djeteta, roditelji se pokušavaju što više pripremiti za ovaj događaj. S obzirom na činjenicu da će dijete provesti značajnu količinu vremena horizontalno, potrebno je opremiti krevetić. Posteljina bi trebala biti izrađena od prirodnih sastojaka, madraca - tvrda. Prije su pedijatri smatrali da je anatomski jastuk za novorođenčad strogo zabranjen. Međutim, sada se s time može raspravljati, jer proizvođači proizvode takve modele koji ne mogu negativno utjecati na zdravlje djece.

Zašto beba to treba

Pedijatri strogo zabranjuju uporabu jastuka za novorođenče. To može negativno utjecati na njegovu kralježnicu, vrat.

Razlozi zbog kojih dijete ne može spavati na običnom jastuku:

 1. Ako se dijete okrene na trbuh, može se nasloniti na jastuk, što može uzrokovati gušenje.
 2. Kada je djetetova glava stalno u povišenom stanju, izaziva razvoj skolioze.
 3. Punilo je dolje ili perje. Mogu izazvati alergijsku reakciju kod djece.

Ortopedski jastuk posve je druga stvar. Prilagođava se fiziološkim karakteristikama djeteta i ima pozitivan učinak na njegovo zdravlje.

 1. Podržava cervikalnu regiju, normalizira tonus mišića.
 2. Pomaže izbjeći ravnanje u okcipitalnom području, od rođenja stvara ispravan oblik lubanje djeteta.
 3. To vam omogućuje da izbjegavate stavljanje kapa, regulira temperaturu ugodnu za dijete.

U kojoj dobi beba može spavati na takvom jastuku? Ovo pitanje interesira sve mlade roditelje. Sada proizvođači proizvode takve varijante jastuka na koje možete staviti dijete od prvih dana života. Naravno, bilo bi poželjno prvo se posavjetovati s pedijatrom. Reći će vam kakav je jastuk potreban bebi.

Potreba za anatomskim jastucima za patologije

Ponekad je potreban ortopedski jastuk za djecu zbog prisutnosti kongenitalnih abnormalnosti. Pedijatar mora prvo pregledati dijete, shvatiti u kojoj dobi to dijete staviti u krevet na anatomski jastuk.

 1. Kada su mišići koljenastog vratila slabo razvijeni, to dovodi do toga da se konstantno naginje u jednom smjeru. Ako na vrijeme ne počnete liječenje, dijete će u budućnosti razviti skoliozu. S iskrivljenim pedijatrom preporuča da beba spava na posebnom jastuku s udubljenjem (skrenite na bolnu stranu).
 2. Hipotonus i hipertonus. U ovom slučaju često se propisuju masaža i fizioterapija. Ortopedski jastuk također pridonosi prilagodbi mišića. Bilo koji ortoped će vam savjetovati da ga kupite.
 3. Kod porodnih ozljeda kod bebe bol se može ublažiti na ovaj način. Iznenađujuće, dokazano je da anatomski ispravan oblik omogućuje smirivanje živčanih završetaka.
 4. Kada je rahitis dijagnosticiran u ranoj fazi, može se koristiti poseban anatomski jastuk kako bi se izbjegla deformacija cervikalne regije.

U svakom slučaju, prije uporabe ortopedskog proizvoda potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom i saznati koliko je staro da vaše dijete spava na anatomskom jastuku.

Vrste jastuka

Proizvođači danas proizvode veliki broj anatomskih jastuka za djecu, različitih veličina, boja, debljine, karakteristika učinaka na tijelo.

 1. Naslon za glavu s malim utorom. To se zove "leptir". To je vrlo korisno u slučaju uvijene bebe. Postoje modeli koji se razlikuju po veličini, a za vaše dijete morate odabrati onu koja će joj odgovarati u veličini glave. "Leptir" podržava mišiće, održava ugodnu temperaturu za bebu.
 2. "Positioner". Ovaj ortopedski model sastoji se od dva valjka povezana u sredini trakom. Model se može koristiti za djecu bilo koje dobi. Moguće je podesiti razmak između valjaka pomoću čičak trake.
 3. Sklon. Vrlo je slična uobičajenoj. Oblik je isti, samo model ima nagib od 30 stupnjeva. Za dijete je ova opcija vrlo pogodna.
 4. Protivoudushlivaya. Kada roditelji čuju samo ime ovog modela, počinju imati najneugodnije misli. Naravno, ime je zastrašujuće, ali za djecu je sigurno, ugodno je spavati na njemu. Površina je perforirana, pokrivena posebnim pokrovom od pamuka. Kada se beba vrti u snu, ovaj ortopedski jastuk osigurat će stalan protok zraka djetetu.
 5. Višenamjenski model. Mame ga mogu koristiti kada hrane bebu. Čuva kralježnicu u pravom stanju i bit će potrebna kada dijete odrasta, kada počne polagano sjedati.

Materijali za proizvodnju

Potrebno je odabrati ortopedski jastuk za njegovo potomstvo, uzimajući u obzir individualne osobine njegova tijela. Prethodno se posavjetujte s ortopedom i pedijatrom kako bi mogli savjetovati o optimalnom obliku i modelu jastuka koji beba treba.

Anatomski jastuci za malu djecu izrađeni su od antialergijskih sintetičkih materijala, zbog čega se ne možete brinuti o tome da će dijete imati osip na tijelu. To se neće dogoditi.

Punila koja se koriste za jastuke:

Korisni savjeti

 1. Prilikom odabira jastuka, obratite pozornost na činjenicu da je napravljen od provjerenog proizvođača i ima certifikat kvalitete.
 2. Kupite ortopedska pomagala za djecu samo u specijaliziranim prodavaonicama, kako se ne bi spotaknuli na lažni.
 3. Odabir jastuka, morate uzeti u obzir dob djeteta i veličinu njegove glave. Beba bi trebala biti udobna za spavanje.

Proizvođači ne odabiru samo te materijale za proizvodnju svojih proizvoda. Njihova glavna značajka je elastičnost, trajnost i spora istrošenost. Kada dijete spava na takvom jastuku, njegovo tijelo i glava će biti u ispravnom položaju. To će pridonijeti jačem i zdravijem spavanju, a ne možete se brinuti o nelagodi - nije.

Pravilno odabran anatomski oblikovan jastuk za dojenčad izvrsna je opcija za brigu o bebinoj kralježnici od ranog djetinjstva.

Kako staviti ortopedski jastuk na dijete?

Sjajno je kad roditelji shvate da je najbolje rješenje za kvalitetno spavanje djeteta ispravan raspored kreveta. U tom slučaju to podrazumijeva upotrebu ortopedskog madraca i jastuka koji osiguravaju najprikladnije stanje za kralježnicu tijekom spavanja djeteta.

Nekoliko aspekata aplikacije

Dakle, težak i odgovoran proces odabira i kupnje ortopedskog jastuka za dijete je iza, a dugo očekivana kupnja konačno je u vašem domu. S jedne strane, brižni i voljeni roditelji su smireni u srcu, as druge strane se pojavljuje novo pitanje: kako staviti ortopedski jastuk ispod glave djeteta tako da stvarno postane koristan dodatak i ne boli?

Postoji nekoliko točaka koje treba razmotriti. Prvo, to je dob vašeg djeteta (novorođenče, dijete mlađe od 5 godina, dijete starije od 5 godina). Drugo, stanje njegovog zdravlja (jastuk se koristi kako bi se spriječio ili postigao određeni terapeutski učinak), itd.

Pitanje "kako staviti" nije manje važno i zahtijeva razumijevanje i odgovornost nego pitanje kako odabrati ortopedski jastuk.

Nijanse korištenja ortopedskog jastuka

Ako pažljivo pogledate dizajn ortopedskog jastuka, onda je lako uočiti određenu "asimetriju" - na jednoj je strani veliki valjak, as druge - mali. Ispada da bi trebalo biti tako!

Manji valjak se stavlja ispod glave djeteta kada spava na leđima. To vam omogućuje da održite prirodan ravan položaj vrata u odnosu na ostatak kralježnice, ravnomjernu raspodjelu opterećenja i opuštanje mišića. Kao rezultat toga - normalno disanje, cirkulacija krvi, opskrba mozga kisikom.

Veći valjak je važan ako dijete spava na svojoj strani.

Visina jastuka bi trebala biti jednaka širini dječjeg ramena, samo u tom slučaju vrat će tijekom spavanja ostati ravan.

To su važne točke koje svaki roditelj treba znati, jer žele koristiti ortopedski jastuk za dobrobit zdravlja svoga djeteta, a ne obrnuto!

Koliko je jastuk relevantan za dijete?

Mnogi liječnici, kao i roditelji "stare škole", sigurni su da jastuk (uključujući ortopediju) uopće nije potreban, jer je u ovoj dobi kralježnica djeteta toliko krhka da i najmanja neravnoteža u situaciji može dovesti do poremećaja posture. Teško je ne slagati se. Međutim, ostaje pitanje: trebamo li ortopedski jastuk na, recimo, godinu dana?

I ovdje je iznimno važno da roditelji odgovorno pristupaju pitanju odabira jastuka za bebu. Samo oblik i boja ne bi trebali biti jedini argumenti koji vode roditelje pri odabiru jastuka za dijete. mnogo važnije veličine, materijala, zdravlja djeteta. Postoji niz slučajeva kada je ortopedski jastuk nužan! Pomaže u ispravljanju poremećaja u razvoju bebinih kralježnica, uklanjanju razvoja bolesti.

Naravno, sam ortopedski jastuk vas neće naučiti spavati, ali to mogu biti izvrsni pomagači u rukama brižnih roditelja, za koje je zdravlje djeteta najvažnije!

Koristite ortopedske jastuke za novorođenčad. Kako napraviti pravi izbor

Spavanje je sastavni dio života svake osobe, a još više za novorođenčad koja spavaju oko 20 sati dnevno i ostatak vremena provode ležeći u krevetu. Zato beba treba opremiti najudobnije mjesto za spavanje.

Ali kako ispravno pristupiti izboru ortopedskih jastuka? Što se tiče parametara pokrivača, madraca i posteljine, stručnjaci su istog mišljenja i sve je manje ili više jasno, ali postoje žestoke rasprave o jastucima.

Trebate li sličnu bebu? Odgovori na ova i druga pitanja - u našem članku.

Zašto beba treba spavati na desnom jastuku?

Važan čimbenik je razumijevanje roditelja činjenice da mu je odmah nakon rođenja djeteta potrebno osigurati pravilno odabranu posteljinu. Od rasporeda kreveta ovisit će o pravilnom držanju tijela, dobrom raspoloženju i općem stanju tijela djeteta.

Kako bi dječji san bio zdrav, moraju se postaviti najveći zahtjevi za krevet, deku, madrac i druge takve dodatke. Prvo, roditelji bi trebali obratiti pozornost na položaj tijela usnulog djeteta. Dijete koje spava u jastuku može se ugušiti, tako da mnogi stručnjaci vjeruju da bebe ne mogu spavati na jastuku.

Međutim, ako dijete stavite bez jastuka, glava će biti pod kutom u odnosu na kralježnicu, što zahtijeva podizanje glave kreveta. Za vrijeme spavanja, kada beba spava na svojoj strani ili na vrlo visokom jastuku, kut glave se mijenja i to može uzrokovati promjene u protoku krvi u arterijama kralježnice. Stoga je važno pravilno postaviti dijete.

Kada djeca trebaju ortopedske jastuke?

Jedna od njih je patologija nazvana "tortikolis" - tada izbor spavanja treba ovisiti o stupnju zakrivljenosti i općem stanju dojenčeta.

Izuzetak čine djeca sklonija čestoj regurgitaciji - za njih je kontraindicirano korištenje jastuka.

Ortopedski jastuk je potreban ako:

 • javlja se ozljeda rođenja ili oštećenje vratnih kralješaka;
 • dijagnosticira se tortikolis;
 • beba ima neravnu glavu;
 • novorođenče ima smanjen ili povećan tonus mišića vrata.

No, najčešće se bolest liječi masažom, terapijskim fizikalnim postupcima i roditeljskom kontrolom. Stoga biste trebali poslušati preporuke liječnika specijaliziranog za liječenje takvih odstupanja. On će propisati niz potrebnih mjera, a samo pedijatar, a ne proizvođač, može odrediti potrebu za ortopedskim jastukom.

Značajke ortopedske opreme za spavanje novorođenčadi

Ako ne koristite jastuk, dijete će ležati s glavom okrenutom u stranu. Ova situacija je posljedica posebnosti oblika glave - inače su samo neugodne. Zahvaljujući upotrebi ortopedskog jastuka, situacija se može ispraviti poboljšanjem kvalitete komunikacije između djeteta i majke, što će omogućiti djetetu da se osjeća mnogo ugodnije.

Takvi jastuci normaliziraju cirkulaciju i osiguravaju potpuni odmor tijekom spavanja.

Tijekom njihove proizvodnje koriste se samo hipoalergeni materijali koji se lako peru i savršeno čuvaju svoj oblik i izvorne kvalitete.

Pravilno odabrani ortopedski jastuk poslužit će za sprječavanje razvoja tortikolisa, glavobolja, te će osigurati:

 • normalizacija tonusa mišića u području vrata maternice, leđa i ramena;
 • stvaranje ispravnog zavoja u području cerviksa;
 • smanjenje boli kod novorođenčadi s porodnim ozljedama.

Kako odabrati?

 • hypoallergenic;
 • sigurno;
 • toplinska izolacija;
 • kvaliteta;
 • otporan na habanje.

Sve gore navedene osobine roditelji trebaju uzeti u obzir u procesu odabira jastuka za bebu.

Također treba napomenuti da su jastuci za hranjenje i ortopedski jastuci različiti proizvodi koji imaju drugačiju namjenu.

Glavni kriterij odabira je visina valjka, koja bi trebala biti jednaka ramenu djeteta.

Značajke obrasca

Glavna razlika između ortopedskih jastuka za dojenčad, koja igra važnu ulogu u formiranju ispravnih omjera glave, je prisutnost usjeka koji se nalazi u središtu i dizajniran za održavanje glave djeteta u željenom položaju.

Rubovi jastuka opremljeni su posebnim valjcima visine 3-4 cm.

Također, konfiguracija proizvoda jamči novorođenčad pravilno disanje.

Upotrijebljena punila

Prirodna vuna ili dolje neće biti najbolja opcija, jer mogu izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, u takvim proizvodima grinje može početi, a pranje jastuka s prirodnim punilom je prilično problematično.

Najbolje bi bilo kupiti pribor za spavanje s punilom koje ima spužvastu ili perforiranu strukturu - osiguravaju dobru ventilaciju. Onda ne morate brinuti o tome da se dijete može ugušiti, zakopati lice u jastuk.

Materijal za izradu pokrova, naprotiv, mora biti prirodan - može biti lan, chintz ili pamuk.

kontraindikacije

Moram reći da su djeca mlađa od 1 godine bolje bez jastuka. Iako, kao što je gore navedeno, postoje slučajevi kada je, na preporuku liječnika, njegova uporaba nužna.

Važnu ulogu ovdje igra činjenica da takav jastuk pomaže u ograničavanju pokretljivosti djetetove glave za vrijeme spavanja. U nekim slučajevima to je dobro - ali, na primjer, ako dijete podrigne i ne uspije okrenuti glavu, posljedice mogu biti strašne.

Pravila primjene. Kratka uputa

Prilikom odabira ortopedskog jastuka, prioritetni čimbenici ne smiju biti boje ili oblika, već veličine, što je u ovom slučaju presudno.

Dakle, jastuk je kupljen, a pred roditeljima se postavlja pitanje - kako ga pravilno staviti ispod glave djeteta? Što treba učiniti da postane koristan dodatak i ne šteti djetetu?

Pri pažljivijem pregledu možete vidjeti da jastuk ima nešto asimetrični oblik - s jedne strane je opremljen velikim, a na drugoj - malim valjkom. Manji valjak treba staviti ispod glave kada dijete spava na leđima, a veliki valjak je optimalan za ugodno spavanje sa strane.

Zbog osobitosti konfiguracije proizvoda održava se udoban položaj vrata s obzirom na kralježnicu, što pridonosi opuštanju mišića i raspodjeli opterećenja.

U jastuku se nalazi udubljenje u sredini, namijenjeno za ispravno pozicioniranje glave. Na takvom jastuku mogu se spasiti djeca od četiri tjedna do dvije godine.

Zdravom djetetu nije potreban ortopedski jastuk - njegova kupnja postaje nužna samo na preporuku stručnjaka.

Uobičajeno, svi ortopedski jastuci mogu se podijeliti u dvije skupine - pod glavom i pozicijom:

Pod glavom (leptir jastuk) oblik stvarno izgleda kao leptir

Ovaj ortopedski dodatak ponavlja fiziološke i anatomske značajke cerviko-okcipitalnog područja, pridonoseći pravilnom oblikovanju cervikalne teljenja kralježnice i lubanje.

Ovi se jastuci preporučuju za uporabu u najranijoj dobi - od 28 dana nakon rođenja. Razdoblje rada je dvije godine.

Jastuk od leptira propisan je za dijagnozu tortikolisa, u razdoblju rehabilitacije za porodne ozljede cervikalne regije i za rahitis kako bi se spriječila deformacija kostiju lubanje.

Izbor je bolje zaustaviti na klasičnom lateksnom leptirastom jastuku, koji ima hipoalergijska svojstva i sukladan je normama spavanja.

Pozicijski jastuk (jastuk za pozicioniranje)

Jastuk za kokone preporuča se za dijagnozu “mišićne distonije”, kada dijete nije simetrično na pozadini tonskih poremećaja.

Jastuk pomaže u održavanju optimalnog položaja tijela, olakšava opterećenje kralježnice, sprječava njegovu deformaciju.

Postoje i druge vrste ortopedskih jastuka:

sklon

Izvrstan je za zdravu bebu, pružajući udobnost i fiksaciju na povišenom položaju.

Prilikom odabira treba uzeti u obzir da širina proizvoda mora odgovarati ramenu djeteta. Materijal za punjenje bi trebao biti elastičan, gust, ne naboran ili klizan.

Ovaj jastuk možete koristiti od prvih dana nakon rođenja djeteta.

Jastuk za kupanje

U kolicima

Podupire glavu kao i gornji dio tijela u povišenom položaju.

Jastuk odlikuje visoka krutost, elastičnost i mala visina.

Generalizirani pregledi od roditelja i liječnika o korištenju

Pregledi roditelja i liječnika ukazuju na to da zdrave bebe dobro rade bez ortopedskih jastuka. Međutim, za neke novorođenčad jastuk je obavezan.

Danas je izbor takvih proizvoda prilično širok, a svaka sorta ima posebnu namjenu.

Ovisno o vrsti odabranog jastuka formiraju se kralježnica i lubanja djeteta koje raste.

Prosječne cijene

Ortopedski jastuci mogu se kupiti u trgovini za najmlađe ili u online trgovini specijaliziranoj za prodaju posteljine za novorođenčad.

Asortiman proizvoda je vrlo velik i može zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih roditelja: raznolikost boja, veličina, punila, konfiguracija, proizvođača itd. Jednostavno je ogromna.

Ruske tvrtke nude svoje proizvode po cijenama koje se kreću od 500 do 1.500 rubalja, a uvezeni modeli koštaju više od 1.500-3.000 rubalja. Međutim, vrijedno je napomenuti da cijene proizvoda stranih tvrtki često ne ovise o kvaliteti proizvoda, već o popularnosti proizvođača.

Što je ortopedski jastuk za bebe?

Nedavno, u običnim i online trgovinama možete pronaći veliki broj ortopedskih jastuka za dojenčad. Oni su dizajnirani da budu smješteni ispod glave djeteta. Ortopedski jastuk za djecu od rođenja do jedne godine ima i navijače i protivnike. I svi su iznijeli svoje argumente o koristima ili štetama koje nosi ortopedski jastuk.

Kako bismo detaljno razumjeli koje funkcije obavlja i što od njega očekujemo, najprije ćemo opisati oblik i oblik ortopedskog jastuka. Što se tiče jastuka za odrasle, ovdje ćete naći preporuke o tome kako odabrati dobar proizvod.

opis

Najčešća vrsta je učvršćenje u obliku leptira. Glava bebe je fiksirana bočnim rubovima, a vrat je poduprt posebnom površinom.

Neke imaju dvije funkcionalne površine. Na jednoj mu je ležala glava kad je beba ležala na leđima, as druge - dok se opustila na boku. Punilo je materijal koji se dobro propušta, a za jastučnice se obično koristi 100% pamuk. Punila na bazi heljde, bambusovih vlakana i drugih prirodnih hipoalergenih materijala dobro su se dokazala. Na ovom linku možete vidjeti fotografije od bambusovih vlakana.

Standardni jastuk za bebe proizvod je s usjekom u sredini. Čak i neiskusna majka će pogoditi gdje bi trebala biti glava djeteta.

Pravilan proizvod ne samo da ponavlja oblik glave djeteta, već ga i oblikuje. To je ono što se naziva jednom od prednosti i indikacija za korištenje anatomske podloge ispod glave.

Anatomski jastuci - "ZA" i "PROTIV"

Trebam li koristiti anatomske jastuke za spavanje za bebe? Argumenti koji se mogu dati u korist:

 • Sprječavanje zakrivljenosti vrata;
 • Borba protiv deformacije lubanje;
 • Smanjenje boli nakon porodne ozljede;
 • Učvršćivanje glave i, kao posljedica, miran san;
 • Ispravan položaj kralježnice;
 • Borba protiv hipertoničnosti vratnih mišića.

Argumenti protiv upotrebe:

 • Prije godine djeca obično ne trebaju jastuke;
 • Očigledna opasnost od fiksiranja glave pri povlačenju;
 • Opterećenje na još neobrađenu cervikalnu regiju.

Kao što možete vidjeti, postoje dvije strane u korištenju anatomskih obloga kod dojenčadi. Konačna presuda treba biti pedijatar. Neće biti suvišno posavjetovati se s neuropatologom i kirurgom prije nego što kupite ovu novostvorenu stvar.

Definitivno u korist korištenja ortopedskih pedijatrijskih jastuka za dojenčad pedijatri govore u slučaju takve pojave kao što je tortikolis. Čvrsta fiksna površina omogućuje normalizaciju bebinog vrata. No, opet, liječnik koji vrši promatranje trebao bi dati preporuku na temelju praćenja stanja djeteta i dinamike bolesti.

Prva anatomska podstava za dojenčad i pojavila se kao sredstvo za rješavanje tortikolisa. Tada su vidjeli više dodatnih prednosti i mana.

Kako iu kojoj dobi koristiti

 1. Usjek na sredini jastuka reći će svakom roditelju gdje bi trebala biti bebina glava. Budući da beba spava više od pola dana u prvim mjesecima života, jastuk će biti njegov najbliži pribor.
 2. Ali nemojte pretjerati. Pedijatri preporučuju korektivne naprave za podizanje glave kako bi se koristili ne ranije od tri mjeseca. Prije toga se ne formira cervikalna regija djeteta, a jastuk će nauditi.
 3. Međutim, ortopedski se jastuk može preporučiti za probleme s vratom (tortikolis), kao i za sumnje u rahitis i deformaciju lubanje u dobi od dva tjedna. Ostaje samo povjerenje liječniku i kupnja prikladnog jastuka.

Na fotografiji - ortopedski jastuk za bebu

Većina ortodoksnih protivnika upotrebe anatomskih uređaja za djecu tvrde da morate staviti jastuk ispod glave ne ranije od godinu dana. Ali, opet, to je ako dijete raste i normalno se razvija, a nije otkrio nikakva odstupanja.

Rasprave o prednostima i opasnostima anatomskih jastuka koje su se uključile na televiziji, u novinama i na internetu do sada su bile samo spekulativne. Ortopedski madraci i jastuci počeli su se proizvoditi i koristiti tek nedavno, stoga i dalje postoji vrlo malo činjeničnog materijala o njihovoj uporabi.

Na videu - ortopedski za dojenčad:

Međutim, u slučaju tortikolisa i početka problema s gornjom kralježnicom, takav proizvod za bebe može biti značajan dodatak masaži i posebnim vježbama. Samo pedijatar može nedvosmisleno reći hoće li ili ne kupiti anatomski ili korektivni jastuk za vaše dijete iu kojoj dobi je bolje to učiniti.

Na fotografiji - ortopedski jastuk za novorođenčad:

Cijene se kreću od 400 do 2 500 rubalja. Postoji nekoliko razloga:

 • Najosnovniji je proizvođač. Poznatije tvrtke nude svoju robu po neznatno povećanoj cijeni. Ali mama neće sumnjati u kvalitetu proizvoda.
 • Materijal i jastučnice. Jasno je da će jastuci za bebe napravljeni od ljuske heljde ili bambusovih vlakana biti skuplji od sintetičkih.
 • Dimenzije.
 • Obrazac. Često možete pronaći ortopedske jastuke u krutoj spojci s ortopedskim madracem. Ovdje ćete naći informacije o tome kako odabrati ortopedski madrac za djecu.

Sjajan način stvaranja posebnog raspoloženja u sobi je objesiti rolete s ispisom fotografija. Ovdje možete saznati više o cijenama.

Popularni modeli

 • F-505 Luomma. Klasična opcija. Veličine 23 x 25 cm, visina udubljenja je 3,5 cm, a cijena je 1.080 rubalja.
 • Trelax Banana. Za 3 100 rubalja. dobivate kvalitetnu stvar koja je popularna u cijelom svijetu. Visoko elastični poliuretan, pamučna jastučnica, lijep izgled i druge prednosti privući će i bebu i majku.
 • Klin TM Womar. Pripada nagibnim jastucima. Kut nagiba - 17 stupnjeva. Cijena - 900 rubalja.
 • Feretti. Iz Flaselinea i isprepletenog vlakna. Cijena - 1500 rubalja.

Recenzije

Bok Naš dječji pedijatar dijagnosticirao je tortikolis. Propisani tretman, masaža i preporučeni poseban jastuk - ortopedski. Kupili smo jastuk Trelaks i stavili ga pod Anton za 6-8 sati dnevno. Nakon tri mjeseca korištenja, liječnik kaže da postoje pozitivne promjene. Da, i tako je jasno da je vrat, iako mali, ali čak i. Nastavit ćemo koristiti do potpunog oporavka.

Moguće je koristiti jastuk za korekciju vrata samo pod nadzorom !! Uostalom, beba pljuni. Ali ja sam uvijek s njim, pa je za one majke koje nikada ne ostavljaju svoje dijete na sigurnom. Istina, dijete ne želi uvijek ležati na njemu, pokušavajući okrenuti glavu iz udubljenja, ali to je iz aktivnosti, jer raste!

Kupili smo ortopedski jastuk za dojenčad, punjen ljuskom heljde. Naš pedijatar je rekao da je moguće priložiti tri mjeseca. Tako i mi. Čini se da je sve u redu, nekako sam počela mirnije spavati. Vjerojatno zato što opterećenje na vratu ide ravnomjerno.

Sve o korištenju ortopedskih jastuka za novorođenčad

Proizvođači nude raznovrsne proizvode za djecu, s naglaskom na njihove nezamjenjive prednosti. Jedna od tih stvari je ortopedski jastuk za novorođenčad. Njezina potreba objašnjava se činjenicom da će u prvoj godini života dijete provesti većinu vremena u snu, pa bi roditelji trebali paziti da stvore najudobnije uvjete pogodne za normalan razvoj tijela. Znači li to da svako dijete mora imati takav uređaj ili postoje posebne indikacije?

Ortopedski jastuk: zašto ga beba treba?

Ortopedski jastuk dizajniran je da djetetu osigura udobne uvjete za spavanje i opuštanje, kao i da ispravno fiksira glavu.

Ortopedski jastuk je poseban uređaj dizajniran ne samo da djetetu osigura udobne uvjete za spavanje i odmor, već i da ispravno popravi glavu za pravilan razvoj i formiranje mišićno-koštanog sustava.

Kada su prvi put počeli govoriti o jastuku, svi su ga roditelji počeli aktivno stjecati, pokušavajući dati svojoj bebi najbolje. No, s obzirom na potrebu za takvim uređajima danas postoji prilično jasan položaj - zdrava djeca ih ne trebaju.

Objašnjenje liječnika: ova se tvrdnja temelji na činjenici da se kičma djeteta formira u različitim dobnim razdobljima, što je izravno povezano s motoričkom aktivnošću. Dakle, torakalna regija se formira u vrijeme kada je beba već naučila sjediti, lumbalni dio stoji, ali cervikalna regija nastaje u razdoblju kada dijete počinje držati glavu. Pokazalo se da ortopedski jastuk jednostavno nema smisla ako svi procesi u tijelu prolaze bez kvarova.

Dob u kojoj možete početi stavljati jastuk na vaše dijete ovisi o njegovoj vrsti. Stoga se pozicijski tip može primijeniti od rođenja, ali leptirasti jastuk se može primijeniti od jednog mjeseca starosti.

Indikacije za uporabu

Postoje situacije u kojima je korištenje ortopedskih jastuka jednostavno nužno za zdravlje djeteta. Glavni pokazatelji su:

 • rođenja ozljeda u području vratnih kralješaka;
 • tortikolis;
 • zakrivljenost normalnog položaja glave;
 • kršenje tonusa mišića vrata maternice - oslabljeni su ili, naprotiv, stalno u napetosti;
 • deformacija lubanje.

Uz blage oblike deformiteta i zakrivljenosti, ortopedski jastuci mogu "sami" spasiti dijete od bolesti

Neki od tih problema mogu zahtijevati ozbiljnije kirurške intervencije, sve ovisi o specifičnoj situaciji. Stoga su ponekad ortopedski jastuci samo pomoćni alat, ali uz lagane oblike deformiteta i zakrivljenosti, sami mogu spasiti dijete od bolesti.

Vrste jastuka za novorođenčad

U potrazi za potrebnim jastucima za dijete, roditelji su suočeni s velikim izborom. Svaki tip ima svoje karakteristike i prednosti.

Prilikom odabira svakako obratite pozornost na sastav punila za jastuke.

Klasična punila - dolje i pero, vuna - bolje je izbjegavati, jer mogu izazvati razvoj alergijske reakcije kod bebe.

Najsigurnija i najjeftinija opcija bit će sintetičko punilo - neće uzrokovati alergije, a jastuk se može lako oprati ako je potrebno. Skuplje opcije su latex i male kuglice za udobnost. Dobro dokazano i punilo na bazi prirodne heljde.

Vrste ortopedskih jastuka (galerija)

Pravila odabira

Nakon što je željeno punilo već definirano, obratite pozornost na druge parametre:

 • veličina. Određuje se ovisno o dobi djeteta;
 • materijal za završni premaz. Ovdje svakako treba uzeti u obzir da materijal treba biti prirodan i mekan, ugodan na dodir;
 • dostupnost certifikata. Svakako pitajte prodavatelja za certifikat kvalitete od proizvođača - stvarno dobri i sigurni uređaji imaju sve potrebne dokumente kako bi to dokazali.

Proizvođači diljem svijeta proizvode specijalne jastučiće za bebe, proizvode iz Poljske, Italije, Rusije, Finske, itd. Možete pronaći na policama trgovina, dok su strani proizvođači, naravno, bolji, ali sve ovisi o specifičnoj situaciji i svrsi s kojom se uređaj kupuje. Domaća roba obično je pristupačnija, ali glavna stvar je da jastuk ispunjava sve sigurnosne zahtjeve.

Kako položiti dijete

Da bi ortopedski jastuk donio samo korist, beba mora biti pravilno postavljena. Ako jastuk ima udubinu za glavu, kao u verziji leptira, može se koristiti samo od mjesec dana. Da biste održali ispravan položaj vrata, morate se pobrinuti da visina valjka bude jednaka širini ramena djeteta.

Pobrinite se da visina valjka bude jednaka širini ramena djeteta

Ne preporučuje se korištenje uređaja dulje vrijeme. Sve se mora obaviti u skladu s uputama liječnika.

Upozorenje stručnjaka: ako dijete ne može zaspati na jastuku, bacati se i plakati, uklonite uređaj. Jednostavno se ne uklapa i uzrokuje samo nelagodu.

Kako odabrati i koristiti uređaj (videozapis)

Mišljenje pedijatara

Mišljenja liječnika o upotrebi ortopedskih jastuka za novorođenčad uvelike variraju. Postoje tri glavne pozicije:

 1. Djetetu nije potreban jastuk, on samo stvara dodatni pritisak na vrat i sprječava normalno razvijanje kralježnice.
 2. Takav uređaj je vrlo koristan za zdravlje djeteta, pogotovo ako postoje odgovarajuće indikacije.
 3. Moguće je primijeniti jastuk, ali ne prije godinu dana, a također i ako nema odstupanja u razvoju.

Koju stranu uzeti, odlučuje svaki roditelj sam. Ne postoji točan i konkretan odgovor na pitanje o svrsishodnosti ovog uređaja.

Roditeljski pregledi

Mnogi roditelji koji za svoje bebe koriste posebne jastuke dijele svoje dojmove o tome.

Našoj bebi dijagnosticiran je tortikolis, a na temelju toga liječnik je propisao korištenje ortopedskog jastuka. Prošla su tri mjeseca, a prvi rezultati su vidljivi - vrat maternice je postao glatkiji, rezultati ispitivanja pokazuju poboljšanje. Planiramo se prijaviti do potpunog oporavka.

Natalia
http://izvolokna.ru/domashnii/detskaya/postelnoe-bele/p-podushki/ortopedicheskaya-dlya-grudnichka.html

Dijete položio na jastuk za četiri mjeseca - bez negativnih promjena slijedi, a oblik glave sve je u redu, a s vratom.

ZZzann
http://irecommend.ru/content/ortopedicheskaya-bedushka-dlya-samykh-malenkikh-negativnyi-opyt-foto-nashei

Kupio je jastuk u obliku kvadrata s udubljenjem u sredini. Dobro je da nisu odmah ostavili bebu u njoj - on je podrignuo, a zbog činjenice da je glava bila čvrsto postavljena, počeo se gušiti! Možda je uređaj koristan, ali za malu djecu to je jednostavno opasno.

Svetlana
http://izvolokna.ru/domashnii/detskaya/postelnoe-bele/p-podushki/ortopedicheskaya-dlya-grudnichka.html

Trebate bebu ortopedski jastuk ili ne - ovo pitanje treba uzeti u obzir u svakoj specifičnoj situaciji. Ako je dijete zdravo i nema preduvjeta za pojavu problema s mišićno-koštanim sustavom, tada će takav uređaj biti beskoristan, ali ako liječnici dijagnosticiraju, na primjer, tortikolis, ortopedski jastuk će blagotvorno utjecati na stanje djeteta.

Ortopedski jastuk za novorođenčad s iskrivljenim - odaberite najbolji jastuk

Krivosheya je jedna od najčešće dijagnosticiranih bolesti u novorođenčadi. Prema statistikama, ova bolest je inferiorna u smislu prevalencije samo kongenitalne klokotnice i dislokacije kuka.

Trenutno je razvijeno mnogo učinkovitih metoda za liječenje tortikolisa kod novorođenčadi, koje ne daju djeci nikakvu nelagodu i bolne osjećaje. Jedno od sredstava za prevenciju i liječenje dotične bolesti je poseban ortopedski jastuk - mnogi ga liječnici preporučuju, a isti broj stručnjaka inzistira na kategoričnoj beskorisnosti, a ponekad i na štetnosti upotrebe takvog pribora.

Zatim Vas pozivamo da saznate osnovne informacije o ortopedskim jastucima za novorođenčad. Nakon pregleda informacija u nastavku, naučit ćete koliko više jastuka radi dobro, nego štetno, a kada je njegova uporaba stvarno potrebna.

Osnovne informacije o dječjim ortopedskim jastucima

Proizvođači dječjih proizvoda u jednom glasu govore o neprocjenjivim prednostima ortopedskih proizvoda za novorođenčad. Ali koliko su istinite tvrdnje? Zatim vas pozivamo da shvatite ovaj trenutak.

Zapravo, glavni zadatak takvog jastuka je osigurati ispravan i ravnomjeran razvoj vratne kralježnice kod novorođenčeta. Proizvod je napravljen s obzirom na najvažnija obilježja pedijatrijske fiziologije, pomaže u održavanju korisničke glave i vrata u željenom položaju, zbog čega se smanjuje razina opterećenja na vratu, a cirkulacija krvi, kao i tonus mišića, vraća u normalu.

Osim toga, prema proizvođačima, ortopedski jastuci za dojenčad imaju i druge prednosti, uključujući:

 • sposobnost pružanja normalne razine prijenosa topline;
 • hipoalergena svojstva;
 • jednostavnost skrbi;
 • dug radni vijek bez gubitka izvornih svojstava.

U teoriji, ortopedski jastuk za malu djecu je vrsta "čarobnog štapića" koji omogućuje uklanjanje prirođenog tortikolisa i sprječava pojavu stečenog oblika ove bolesti. Ali što liječnici kažu o tome?

Dječji jastuci: Pogled s lijeka

Unatoč velikom broju traženih pogodnosti, mišljenje ortopeda uvelike se razlikuje od položaja proizvođača tih proizvoda. U korist liječnika kažu utvrđene značajke ljudskog razvoja.

Dakle, nastajanje cervikalne zakrivljenosti dječje kralježnice događa se u vrijeme kada dijete uči držati glavu u položaju koji joj je potreban. Krivina prsnog koša, zajedno s tim, formira se kada osoba počne samostalno sjesti. Lumbar se razvija tijekom razdoblja učenja hodanja.

Ako su opisane aktivnosti namjerno ubrzane, na primjer, uz pomoć istih ortopedskih jastuka, posljedice mogu biti izuzetno nepovoljne. Poznato je da u starim danima novorođenčad uopće nije stavljala jastuke, niti je bilo problema s vratnom kralježnicom.

U skladu s nalazima liječnika, djece i danas je bolje ležati bez ikakvih jastuka, jer samo pod takvim uvjetima bit će osigurani potrebni procesi fizioloških promjena u obliku lubanje i formiranje kralježnice.

Tako, u velikoj većini slučajeva, kvalificirani stručnjaci preporučuju suzdržavanje od korištenja bilo kakvih jastuka, inače će vrat novorođenčeta biti podvrgnut snažnim opterećenjima koja imaju daleko od blagotvornog učinka na procese njenog formiranja i razvoja.

Kada je ortopedski jastuk zaista potreban?

Međutim, u nekim situacijama, upotreba posebnih jastuka je stvarno potrebna i razumna s medicinskog stajališta. Kao primjer može se navesti postupak tretiranja takvog odstupanja kao tortikolisa. U tom slučaju, potreba za upotrebom ortopedskog jastuka će se odrediti u skladu sa stupnjem zakrivljenosti vrata i stanjem pacijenta u cjelini.

Važno je! Ako je beba sklona redovitoj regurgitaciji, strogo je zabranjeno postavljanje ortopedskog jastuka.

Preporuke za uporabu dotičnog proizvoda navedene su u sljedećoj tablici.

Tablica. Indikacije za uporabu ortopedskog jastuka za dijete

Važno je shvatiti da u praksi poseban jastuk nije lijek za tortikolis i druge spomenute probleme. U nekim slučajevima, bolest o kojoj je riječ mora se liječiti lijekom ili čak kirurškim putem.

Općenito, liječenje tortikolisa treba propisati isključivo iskusni stručnjak. U većini slučajeva, problemom se može upravljati uz pomoć posebnih fizikalnih postupaka i masaže. Stoga, prije svega, poslušajte savjet liječnika i ne koristite jastuk bez njegove preporuke.

Pravila za uporabu ortopedskih jastuka

Kao što je navedeno, u djetinjstvu, jastuk treba koristiti samo ako postoje medicinske indikacije - do godinu dana, pelena presavijena nekoliko puta ispod glave nalazi se ispod glave za djecu.

Ako liječnik preporuči korištenje dotičnog proizvoda, prije svega obratite pozornost na njegov oblik i boju, ali i na njegovu veličinu - liječnik ili konzultant specijalizirane trgovine pomoći će vam da ga odaberete u skladu s djetetovim dimenzijama.

Zatim, roditelj treba shvatiti kako pravilno koristiti takav jastuk tako da zapravo pomaže djetetu, a ne da mu nanese štetu. Izvana, takav jastuk ima izvjesnu asimetriju (postoje i drugi modeli, ali to je najpopularnije): s jedne strane proizvoda nalazi se valjkica velike veličine, s druge strane mala je fiksirana.

Ako dijete spava na leđima, stavite mu mali valjak ispod glave. Veliki valjak se koristi kada dijete spava na svojoj strani. U sredini proizvoda nalazi se udubljenje za glavu djeteta. Zahvaljujući jastuku, položaj bebinog vrata ostaje u normalnom stanju s obzirom na cijelu kralježnicu, opterećenje će biti ravnomjerno raspoređeno po cijelom tijelu, a mišići će se opustiti.

U odsutnosti kontraindikacija, moguće je spavati na sličnom jastuku od jednog mjeseca starosti do prosječno dvije godine, ali je potrebno unaprijed uskladiti taj trenutak s liječnikom.

Važno je! Prilikom odabira jastuka, pobrinite se da visina jastuka odgovara širini ramena djeteta. Samo ako se ta preporuka promatra, vrat će biti u ravnomjernom i općenito ispravnom položaju.

Kontraindikacije za uporabu ortopedskih jastuka

Ako se neispravno koristi, ovaj jastuk može prouzročiti više štete nego koristi, stoga je mogućnost korištenja, kao što je navedeno, podložna obveznoj prethodnoj konzultaciji s liječnikom.

Važno je razumjeti da upotreba takvog proizvoda ograničava pokretljivost djetetove glave za vrijeme spavanja, koja je puna najtežih posljedica, pogotovo ako je dijete sklono čestim povraćanjima ili ima probleme s disanjem.

Prema tome, ortopedski jastuk može imati stvarnu korist u borbi protiv tortikolisa, ali se može koristiti samo ako postoje medicinske indikacije od kvalificiranog stručnjaka.

Nemojte se lijeciti i biti zdravi!